Norsk gass har blitt brennhet vare for Europa etter Russlands overfall på Ukraina. Den gode nyheten er at vi fortsatt har mye igjen av den.

Den dårlige nyheten er at det ikke er her framtida ligger.

Fossil energi kan bli utkonkurrert raskere enn vi tror.

Russland begynte å strype gasskranen allerede i august i fjor. Det siste halvåret er den skrudd til enda mer. Alternativene er for få, og prisen på naturgass er nå ti ganger så høy som tiårs-snittet.

Den globale økonomien er destabilisert, levekostnadene øker og husholdningenes energiregninger er sendt til himmels.

Europa forbereder seg på en tøff vinter. Tyske kullkraftverk startes opp igjen. I Danmark har kullimporten eksplodert.

For Norges del er krisa god butikk. Om dagens priser holder seg, kan staten få 1.900 milliarder i olje- og gassinntekter neste år, ifølge en fersk rapport fra Nordea som E24 refererer.

Og vi har store reserver.

Oljedirektoratets ferske Ressursrapport anslår at vi har like mye olje og gass igjen på sokkelen som det er produsert til nå. Skal vi motvirke dagens fall i produksjonen, må det imidlertid investeres mer i utvinning enn nå.

Men her er vi ved ett av oljenasjonens store dilemmaer. Samtidig som Europa roper etter norsk gass for å løse den akutte krisen, settes det full fart på det grønne skiftet. Fra før hadde EU høye ambisjoner på klimakutt.

Nå har Putins strupetak gitt dette ekstra kraft.

Nå er det ikke bare politikken som driver den.

Satsingen på fossilfri energi, elektrifisering og energieffektivisering akselererer. Teknologien blir billigere, og målt mot fossil energi er investeringene i det grønne skiftet stadig mer lønnsomme.

Utviklingen er selvforsterkende.

Fornybar energi er blitt så god forretning at det er på tide å stoppe alle investeringer i fossil energi, er rådet i en ny rapport fra en internasjonal gruppe forskere fra 13 universiteter i åtte land.

De mener det er mulig å fase fossile energikilder helt ut på mindre enn 30 år.

Med høye energipriser vil også energieffektiv drift og smart energibruk bli en stadig viktigere i konkurransefaktor for næringslivet.

Det er i dette perspektivet vi må lese Ressursrapporten til Oljedirektoratet. Norsk olje- og gassnæring er ikke død. Den vil fortsatt være viktig for norsk økonomi og europeisk sikkerhetspolitikk.

Vi må fortsatt investere i denne petroleumssektoren, men vi kan ikke lene oss på den for lenge.

Med dagens energipriser kan den tape fotfestet raskere enn vi så for oss bare for et år siden.