Rapporten fra FNs klimapanel som ble presentert mandag, har både en god og en dårlig nyhet. Den gode nyheten er at det fortsatt er håp. Tiltak nytter, og aldri før har verdens land gjort mer for å få ned klimaforurensingen. Den dårlige nyheten er at omstillingen går for sakte. Innen tre år må toppen være nådd for klimautslipp, hvis vi skal klare å snu utviklinga.

Konsekvensene av å ikke gjøre noe, er svært alvorlige. Vi kan forvente flere sterke stormer, hetebølger, vannmangel, utryddelse av dyr og planter – og på sikt en klode som ikke lenger er beboelig. «Vi går i søvne mot en klimakatastrofe, sa FNs generalsekretær António Guterres nylig. Det er på tide at vi våkner, men heldigvis kan vi fortsatt gjøre noe.

Å bygge ut solcellepaneler i storskala er blant de mest effektive og rimeligste tiltakene i kampen mot klimaendringer. Mindre nedbygging av skog, naturlig karbonfangst i landbruket, vindturbiner på land og til havs er også tiltak som kan bidra til store utslippskutt. I 2050 må nesten all elektrisitet komme fra fornybar energi, eller fra fossil energi med karbonfangst og lagring (CCS), ifølge den nye rapporten.

Krigen i Ukraina har vist oss hvor viktig det er at Europa kan klare seg uten russisk olje og gass. Det Norge kan tilby, kan bli avgjørende for å sikre overgangen til fornybar energi. Produksjon av hydrogen fra naturgass med karbonfangst og lagring, såkalt blått hydrogen, er fortsatt på et tidlig stadium, men kan bli nøkkelen til framtida.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) varsler at regjeringa vil legge fram ny energimelding om få dager. Det er viktig at politikerne nå tar grep, og legger fram en konkret plan som viser hvordan vi skal nå måla. Det er mange som ønsker å bidra, og som trenger å vite hvordan det kan gjøres. Forholda må legges til rette for at folk kan ta klimavennlige valg i hverdagen, som å redusere forbruket, ta kollektivtransport der det er mulig, eller få støtte til kjøp av elbil.

Ifølge FN-rapporten er det fullt mulig å kutte utslippene av klimagasser, uten at det går på bekostning av økonomisk utvikling. Den globale økonomiske gevinsten av å begrense oppvarmingen til under to grader er større enn kostnadene av klimatiltakene.

I fjor presenterte LO og NHO en felles rapport om hvordan Norge kan nå klimamåla, og samtidig bevare og skape arbeidsplasser som sikrer velferden i landet vårt. Det ble blant annet pekt på behovet for flere ordninger som stimulerer til grønn omstilling, og gjør det lønnsomt å satse miljøvennlig. Det er positivt at organisasjoner samarbeider om tiltak, og engasjerer flere grupper i klimakampen. Skal vi klare å snu utviklinga, må vi alle bidra.