I går var spotprisen på strøm i Møre og Romsdal og fylkene nord for oss på rundt 12 øre per kWh i snitt. Sør i landet var den nokså nøyaktig ti ganger så høy.

Likevel dreier den norske kraftdebatten seg mest om utenlandskablene.

Manglende overføringskapasitet mellom nord og sør har langt mindre oppmerksomhet. Det bør ikke vare lenge.

Nå kan selvsagt vi som nyter godt av de laveste strømprisene nyte øyeblikkene, selv om også vi har mottatt ubehagelig høye fakturaer i vinter.

Slike øyeblikk har det vært mange av.

En prisforskjell på ti-gangeren er det ikke unikt. Strømpriser og prisforskjeller mellom sør og nord har flere ganger nådd historiske nivåer de siste månedene.

Forklaringen er enkel nok: Tilbud og etterspørsel. I nord produseres det mer kraft i forhold til etterspørselen enn i sør. Mer vindkraft i nord og økt forbruk i sør er en del av dette bildet.

Slik er det på begge sider av svenskegrensa.

Knapp kapasitet i det norske stamnettet og flaskehalser i det svenske er markedshindringer som deler landene i to. Mye av strømmen fra nord til sør i Norge går også det svenske nettet, som også er underdimensjonert.

De høye strømprisene er det mest akutte. Dette løser vi ikke ved å jevne ut forskjellene mellom sør og nord.

På kort sikt må vi bare stole på at værgudene fikser det.

Det må vi regne med at de gjør. Så lave magasinfyllinger som vi har nå, vil ikke gjenta seg år etter år. Priskløften vil likevel bestå. Statnett spår at prisen i sør vil være det doble av den i nord i årene framover.

Statnett vil framskynde planlagt oppgradering av stamnettet med to forbindelser, en langs kysten av Vestlandet og en gjennom Gudbrandsdalen.

Samfunnsøkonomisk er det fornuftig.

Et underdimensjonert stamnett bør heller ikke være middelet for å ha lave strømpriser i nord. Todelingen er mest av alt et symptom på et marked som ikke fungerer.

Gjør ikke vi noe med det, gjør svenskene det.

Vi kan gjøre som dem, satse tungt på grønn industri nord for prisgrensa. Men å stenge strømmen inne på bekostning av kunder sør i landet, er ikke smart.

Møre og Romsdal var truet av strømrasjonering både i 2002 og 2011. Da var det her strømprisen var skyhøy på grunn av tilsvarende flaskehalser i nettet.

Slikt er ikke bærekraftig, verken økonomisk, politisk eller med tanke på beredskap.

Økt etterspørsel må møtes med økt produksjon.