I 2021 dro nordmenn på rekordmange reiser i eget land. Ifølge SSB ble 20,5 av totalt 22,3 millioner reiser foretatt i Norge. Mye av grunnen var selvfølgelig de globale reiserestriksjonene som fulgte koronapandemiens andre år.

Derfor var folk i reiselivsbransjen noe overrasket over at flere, ikke færre, ønsket seg Norgesferie også denne sommeren. NHOs sommerferieundersøkelse viste at to av tre planla å legge sommerferien innenfor landets grenser: 66 prosent mot 58 prosent i normalåret 2019.

— En skulle kanskje tro at de fleste vil dra til utlandet i år ettersom man ikke har hatt mulighet til det på veldig lenge, men det er altså ikke tilfelle, kommenterte administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. Teorien er at norske destinasjoner har styrket seg gjennom pandemiårene, og at kortreiste opplevelser i Norge er en økende trend.

Det er nok noe i det, for i år ble det ny mai-rekord med hele 2,9 millioner bookede netter på overnattingsvirksomheter i Norge. Det nye denne gangen var at det var spesielt mange nordmenn blant de reisende — hele 1,6 millioner av totalt 2 millioner hotellovernattinger.

En fersk reiselivsundersøkelse fra NHO tegner samme bilde. Det er i stor grad nordmenn som utgjør kundegrunnlaget. Der utenlandske gjester ennå ikke er tilbake i fullt monn, har likevel mange reiselivsbedrifter nådd tilbake til det samme booking-nivået som de hadde før pandemien på grunn av reiselystne nordmenn. Ifølge reiselivsundersøkelsen er det nemlig ikke like populært å være på hytta som det engang var, til tross for rekordsalget av hytter i 2020–2021. Nordmenn vil ha et spekter av aktiviteter, og blant annet norske mat- og vinopplevelser har fått en dobling i popularitet siden 2019.

På grunn av leveringsproblemenne av nye pass og den nylig avsluttede SAS-streiken, har nok flere ufrivillig måttet legge ferieplanene innenriks også i år. Men med hetebølgen som preger Europa, med påfølgende skogbranner og unntakstilstand, kan det ha sine fordeler å finne ferieroen i eget land — selv om det tidvis krever en ekstra jakke på.

Også i årene fremover er det nordmenn som vil dominere på norske feriedestinasjoner, spår Menon Economics. Det er bra for norsk økonomi at nordmenn legger igjen feriepengene i eget land, og det er bra for det globale klimaet at flere velger kortreiste feriedestinasjoner.