Frp-leder Sylvi Listhaug sparte på lite i sin tale til landsmøtet. «Våre verdier er under angrep» var gjengangeren under talen.

Når en hører denne landsmøtetalen er det ikke vanskelig å forstå at Listhaug følte tilværelsen i regjering som å sitte i fengsel.

For dette var Frp i fri dressur.

Dette var tilbake til glansdagene med Carl I. Hagen ved roret. Partiet har penger til det meste, og de hevder å ha løsningene på de problemene mange nå føler på kroppen.

Det Frp som satt i regjeringen og strammet inn handlingsregelen for å redusere oljepengebruken, er som blåst bort.

Forsvaret skal rustes kraftig opp, avgiftene på bensin og diesel skal fjernes, strømprisen skal kuttes kraftig, bøndene skal få mye mer penger, bompengene skal kuttes, pensjonistene skal få mer, sjukehusene skal få mer og alle skal få tilgang til kostbare medisiner, for å nevne noe.

Det Frp som satt i regjeringen og strammet inn handlingsregelen for å redusere oljepengebruken, er som blåst bor

Hun levner ikke mye rom for å forhandle om dette, men stiller det som absolutte krav.

Prisen på alle disse satsingene har oss bekjent ingen regnet på. Men at det vil koste svimlende beløp over statsbudsjettet trenger ingen tvile på.

Frp-lederen nevnte ikke med et ord hvordan en slik pengebruk kan gi stigende inflasjon og fare for nye, kraftige renteøkninger.

Det trenger heller ikke Listhaug gjøre alle den tid hun er ute av det fengselet som hun følte regjeringsmakt var.

For Frp-lederen er valgkampen i gang.

Krigen i Ukraina og energikrisen i Europa er kriser Ap-Sp regjeringen har fått i fanget. Ett av resultatene er at oppslutning om Senterpartiet nærmest har kollapset.

Men hva som skjer med Senterpartiet i regjeringskontorene bekymrer ikke Listhaug nevneverdig. Snarer tvert imot.

Hun ser nå muligheten til å hente tilbake velgere som forlot Frp og gikk til Senterpartiet da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i like fri dressur kunne drive opposisjonspolitikk.

Da Listhaug ble valgt som Frp-leder for to år siden sa hun at stortingsvalget i 2025 var det hun skulle måles mot. Det er ennå tre år dit, men så langt har ikke Listhaug maktet gi Frp det store løftet i oppslutning som mange håpet hun skulle klare.

Akkurat nå ser det ut til at hun håper at økte strømpriser, økte drivstoffpriser, økte renter og stadig flere bomstasjoner kan løfte partiet tilbake til 20-tallet på meningsmålingene innen neste stortingsvalg.

Det er godt mulig hun lykkes med det. Men faren er stor for at Sylvi Listhaug, dersom hun tar Frp tilbake i regjering, får like store problemer med å innfri sine mange løfter, som Trygve Slagsvold Vedum nå sliter med hver eneste dag.