Forsvaret må få orden i rekkene. Svikt i rutinene for håndtering av varsler og historiene om seksuell trakassering danner et bilde av et alvorlig kulturproblem.

En slik ukultur må det ryddes opp i.

Forsvaret kan ikke leve med stadig nye, godt dokumenterte historier om maktmisbruk og upassende oppførsel. Det svekker Forsvaret i konkurransen om den beste kompetanse, og gir oss et dårligere forsvar

NRK har i flere saker denne uka fortalt om alvorlige varslingssaker som har fått passere uten noen reaksjon. Betrodde ledere har fått fortsette sine karrierer. Varslere har følt seg presset ut.

I en av de over 70 sakene NRK har hatt tilgang til, ble en underordnet forsøkt presset av sin til å lyve til Politiet i etterforskningen av en fyllekjøring.

Ledelsen sa at Forsvaret ikke var part, og selv om lederen ble omplassert, fikk han fortsette i en betydningsfull stilling — også etter at han er domfelt. Varsleren har valgt å slutte.

Belastningen ble for stor.

Dette er en av sakene som vitner om at Forsvaret ikke har gode nok systemer og rutiner for å håndtere varsler. Altfor mye ser ut til å være overlatt til tilfeldigheter og varierende skjønn.

Det er ikke godt nok.

Vi bør kunne forvente mer av en organisasjon som Forsvaret.

De burde ha ressurser til å gjøre det bedre, og sørge for at varsler blir tatt på alvor og likebehandlet og at varslere blir godt ivaretatt. Ekstra ille er det dersom det er hold i påstanden fra Befalets Fellesorganisasjon om at toppledere blir mildere behandlet enn andre.

Det bør det sterkt hierarkiske Forsvaret være særlig på vakt mot.

Gode rutiner og systemer som er kjent for alle, er avgjørende for å gi trygghet for at varsler blir forsvarlig behandlet og at varslerne blir godt ivaretatt. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier nå at han vil gå gjennom alle varslingssakene på nytt.

Han vil samtidig se på systemet for håndtering av varsler og varslere.

En slik gjennomgang er helt nødvendig.

Her står både varslingsinstituttet og Forsvarets troverdighet og omdømme på spill. Varslinger skal være et redskap til å forebygge, avdekke og rette opp kritikkverdige forhold. Uten at varslerne føler trygghet for at de blir godt ivaretatt, vil denne viktige funksjonen gå tapt.

Forsvaret har alt å tjene på å rydde opp. Først og fremst fordi ukulturen er skadelig, men det handler også om å klare å lokke til seg den beste kompetansen for at Forsvaret skal kunne utføre sin viktige oppgave best mulig.

Da må Forsvaret framstå som en attraktiv arbeidsplass som tar vare på sine ansatte.

Les flere meninger her