Levekostnadene vil øke raskere enn på lenge, og vi må ta mer av dette fra egen lommebok enn det vi har blitt vant til.

Staten kan ikke fortsette å plukke opp enhver ekstraregning.

Resultatet kan bli at vårens lønnstillegg kan bli spist opp, og vel så det. Det er dette statsministeren prøver å forklare folk når han sier til VG at «dette er alvor». Så spørs det om Stortinget vil lytte.

Etter at pandemien begynte å slippe taket på økonomien har det ene inflasjonssjokket avløst det andre. Ikke på flere tiår har vi sett lignende i vår del av verden.

Nå er det ikke bare energiprisene og plunder i forsyningskjedene det handler om.

Smitten fra dette har slått over på andre områder via transport- og produksjonskostnader. Krigen i Ukraina presser også på matvareprisene, selv om vi kommer lett fra matkrisa i forhold til fattigere land.

Så selv om næringslivet går godt, sysselsettingen øker og oljeinntektene flommer inn i økonomien og statskassa, vil folk få mindre å rutte med etter at de store regningene er betalt.

Samtidig må staten stramme inn for å hindre at dette blir verre.

Det kan holde hardt for en regjering som alt nå blir herja med både på Stortinget og på målingene. De trøblete forhandlingene med SV om revidert budsjett er bare en forsiktig forsmak på høstens budsjettfloker.

Norske regjeringssjefer har et kort i ermet som mange kan misunne dem, et gullkort med god dekning i banken. Over 20 år med handlingsregelen har bare i beskjeden grad hindret at dette har blitt brukt hyppig.

Vi har hatt råd til å betale oss ut av mange kriser, ikke bare under covid-pandemien.

Kortet har også blitt brukt hyppig for å få budsjettenighet på Stortinget, særlig av mindretallsregjeringer. Når det har blitt vanskelig å prioritere og gjøre alle til lags, har økt pengebruk vært en veg til enighet.

Slik var det da Jens Stoltenberg (Ap) ledet sin første regjering, slik var det da Erna Solberg (H) hadde Venstre og KrF på gangen og slik er det nå. Det er alltid lettere å dra gullkortet enn å prioritere om.

SV sa nei til å sitte i regjering fordi partiet mente de ville få større gjennomslag fra utsida.

Så langt har det gitt uttelling på målingene. I budsjettet vil de ha det igjen i kontant betaling for sine hjertesaker. Forhandlingene om revidert budsjett viser at partiet er villig til å bruke makta. Støres formaning om at «nå er det alvor», gjør bare beskjedent inntrykk.

Det er ikke bare LO som ønsker seg SV inn i regjering.