Når styret i Ålesund kommune Eiendom (ÅKE), stoppet prosessen på Hessa skole, fikk de massiv kritikk, blant annet fra Kommunedelsutvalget i Ytre bydel. Kommuneadvokaten har støttet styret i ÅKE i deres inngripen, der de argumenterer for at det ikke bare var en rett, men også en plikt, å søke politisk avklaring ved å endre forutsetninger av betydning, ikke minst økonomisk. Denne plikten var fraværende da Kvasnes sprakk med 700 millioner kroner, og at sannsynligheten for større sprekk er overhengende.

Ålesund kommune sin utredning om alternative løsninger for kloakkutslipp, er kokt sammen på en tynn suppe. Der har ikke vært en kvalitetssikret vurdering rundt alternativet. Ålesund kommune har lagt alle eggene i samme kurven og er nå kommet til et punkt der det er et for stort prestisjenederlag. Ytre bydel har nærmest fått byggeforbud om de ikke legger en plan for oppgradering av kloakkrensing. Ålesund kommune har gitt uttrykk for at Kvasnes vil løse denne utfordringen. I konseptutredningen for Kvasnes er ikke Ytre bydel med i planene for Kvasnes. Er det noen i dette systemet som holder tilbake informasjon? Eller har det her blitt lagt inn en økning av kloakkmasse som ikke var med i de opprinnelige beregningene og dimensjoneringen for Kvasnes?

Hva med finanskostnader? Dette er svære ekstrakostnader som vil øke radikalt med renteoppgangen, og som igjen vil belaste innbyggerne i Ålesund kommune over flere tiår. Som Tømmerdal og Solevåg har skrevet i et tidligere debattinnlegg er det viktig at innbyggerne får se hele bildet før Ålesund kommune gjør sine endelige vedtak. Derfor mener jeg at en så stor sak, som har stor betydning for avgiftsnivået til innbyggerne, må ut på høring. Det minste er å legge det ut til uttalelse for kommunedelsutvalgene. Alle tall må på bordet slik at forutsetningen blir synliggjort på en god og rasjonell måte, i motsatt fall blir dette en skandale som vil øke i omfang.

Miljømessig ser dette ut som en ny skandale, og da har jeg ikke tatt med eventuelle utslipp inn i fjorden som de fleste som har studert strømforholdene, vet vil komme. Å planlegge å bygge renseanlegg i 2022 er heller ikke bærekraftig uten Biogassanlegg. Kvasnes er ikke dimensjonert eller utredet for biogass. Alt dette, og mere til, kunne Ålesund kommune fått, om de bygde renseanlegget på egen grunn. Et anlegg på egen grunn ville ikke bare være en utgiftspost, men også tilføre Ålesund kommune inntekter. Et moderne renseanlegg ville tilført så mye som 15 til 20 arbeidsplasser, som ville betale skatt til kommunen. Biogassanlegg kan bidra til nullutslipp i energiforsyningen for anlegget, og i tillegg kan det levere både overskuddsstrøm og varme, helt i samsvar med det grønne skifte.