«Nei til vindkraftverk på Haramsøya» (NTVH) har mottatt en rekke kraftige reaksjoner på kravene ordfører og varaordfører kom med i et intervju med Sunnmørsposten på torsdag. Folk opplever det som at de sparkes mens de ligger nede, og kan ikke forstå at politisk ledelse i kommunen velger å gå ut på denne måten. Meldingene vi får fra medlemmene våre er at dette oppslaget i regionavisa vår oppleves som sterkt provoserende, og som et forsøk på å kneble motstanden.

Livestudio: Følg transporten av rotorblad til Haramsøya

Folk er veldig lei seg for det som nå skjer. Før vi har fått dom i rettssaken mot Staten, og før formelle prosesser i saksbehandlingen er ferdige, så fortsetter våre øverste folkevalgte i kommunen å påstå at utbyggingen er lovlig. Vi mener at konsesjonen er ulovlig, og det er nettopp derfor vi har gått til sak mot Staten. En rettsprosess Ålesund kommunestyre har støtta med en halv million kroner.

Organisasjonen «Nei til vindkraftverk på Haramsøya» har jobbet dag og natt siste året på dugnad for å ettergå vedtak gjort av kommune, NVE, OED, regjering og storting, og har allerede fått avdekket flere feil og mangler der noen av disse har blitt rettet som et direkte resultat av jobben vi har gjort. Krogsæter uttaler at samfunnet er best tjent med at man holder seg innenfor lovlige rammer. Da må vi også forvente at myndigheter og forvaltning følger lover og regler. Senest forrige uke ba vi om et møte med politisk og administrativ ledelse i Ålesund kommune for å diskutere innholdet i kravet til en helsekonsekvensutredning som formannskapet har vedtatt å be OED pålegge NVE å få utført. Dessverre så ville de ikke møte oss.

Og for ordens skyld, NTVH har vedtekter som forplikter oss på å arbeide etter allmenne demokratiske prinsipp, og vi har lagt ned et enormt arbeid i denne saka. Vi har en motpart og det er staten ved NVE og OED, og ingen andre. Vi ønsker ikke og har aldri ønsket noe annet enn lovlige markeringar, så dette er et merkelig utspill fra politikerne sin side. Det er ennå ikke falt dom i hovedsøksmålet mot staten. En sak som har vært viktig å kjøre fordi den har sett søkelys på en forvaltning som mange, også flere kommuner, mener opererer utenfor loven sine rammer i sin forvaltning.

Vebjørn Krogsæter har frekkhetens nådegave når han prøver å sette arbeidet til organisasjonen vår i et negativt lys. Sammen med kommuneadministrasjonen, både i gamle Haram og Nye Ålesund kommune, har Krogsæter bidratt til å villede kommunestyrepolitikerne til å tro at det var lite de kunne gjøre for å stanse denne uønskede utbyggingen. Dette har de gjort ved å vise til statlig plan, og påstått at kommunen ikke har hatt råderett gjennom plan og bygningsloven. Dette til tross for at NVE også har bekreftet til kommunen at plan og bygningsloven gjelder blant annet på Håneset. Vi har nå sett flere andre kommuner med loven i hånd har vært sitt ansvar bevisst som både planmyndighet og som ansvarlig for støyforurensning og folkehelse.

I en e-post til Eva Kristin Thyri 8. mai 2019 viser Krogsæter til at dette er en «statlig plan, og da er ikke plan og bygningsloven relevant, dessverre». I samme e-post skriver han at han «er overbevist om at vindkraft er en del av løsningen på klimautfordringene våre, ikke problemet.» Da kan man spørre seg om han, tvert imot folkeviljen, ønsker utbyggingen velkommen.

Ordfører Vinje Aurdal har tidligere uttalt til NRK at hun vil snu hver stein i denne saken. Vi oppfatter det slik at det har vært mange steiner som kunne ha blitt snudd, uten at ordfører, varaordfører og flertallet i kommunestyret har vært villige til å gjøre dette. Vi mener at fokus for vår politiske ledelse burde ha vært å gjøre sitt aller ytterste for å stanse denne utbyggingen som kommunen aldri har ønsket velkommen, og ikke å piske opp aggresjon og hos de som er rammet av denne utbyggingen.

Mottoet til Ålesund kommune er: Det vi skal, skal vi vere gode til. Det vi vil, skal vi tore å gjere noko med. Kan ordfører og varaordføreren med handa på hjerte si at de har fulgt dette mottoet i denne saka?