Akkurat det er kanskje ikke så rart, i og med regjeringen har gjort det de kan for å få det til å se ut som at Rødt sine standpunkt avviker stort fra resten av Stortinget.

Rødt sa ikke nei til å inngå i et Ukraina-forlik. Vi ønsket hele veien å inngå i størstedelen av avtalen, og vi ba om å få stå bak alt annet enn militær støtte utover militært b-materiell, fordi vi støtter avtalens økonomiske rammer, varighet og øvrige innhold. Dette fikk vi nei til.

Hadde det vært opp til Rødt hadde denne avtalen samlet partiene på alle punkter hvor det er grunnlag for det. Det hadde vært et viktig signal til befolkningen, ukrainerne og ukrainske flyktninger. Dette har vi spilt inn gjennom hele prosessen med de andre partiene.

Stortinget står samlet i fordømmelsen av Russlands krigføring i Ukraina og om storstilt hjelp til Ukraina. Et bredt flertall, inkludert Rødt, vil også øke bistanden til utviklingsland for å avhjelpe krigens ringvirkninger.

  • Rødt står fullt og helt bak den politiske, økonomiske og sivile støtten til Ukraina.

  • Rødt vil sikre enstemmighet på alle punkter i programmet vi er for når dette kommer til behandling i Stortinget. Så vil vi ellers stemme i tråd med det som per i dag er vedtatt politikk om ikke å stille oss bak militær støtte utover militært b-materiell. Debatt i Rødt om hvordan vi skal stille oss til våpendonasjoner fra norsk side går fram til landsmøtet i april.

  • Rødt ønsker en støtte til Ukraina av samme økonomiske omfang som avtalen legger opp til. Vi vil derfor foreslå at beløpet til militær støtte utover b-materiell omdisponeres til støtte til Ukraina som landets myndigheter kan bruke slik de finner hensiktsmessig, og i tråd med avtalens prinsipper for antikorrupsjon.

Sett i sammenheng med at KrF ble stiftet i 1933, og at det har vært hele partifloraen i Norge som har siden 1935 stått sammen om å ikke eksportere våpen til land der det er krig eller krig truer, så er det snakk om få måneder der KrF har stått for en ny linje.

Til forskjell fra de andre partiene i Norge så er ikke Rødt toppstyrt. Skal Rødt endre partiets vedtatte politikk så er det noe som skjer på landsmøtet, etter at det først har vært gode og grundige diskusjoner blant medlemmene i hele partiet.