Sigrid Krohn-Dahle fortjener stor takk for å sette søkelyset på et problem som har eksistert i mange år, og som ikke har blitt mindre med årene. Det er uhørt og uakseptabelt at kommunens mobile engler i hjemmetjenestene skal betale bøter når de er ute i nødvendige og lovpålagte tjenester. Og både ordfører Eva Vinje Aurdal og daglig leder Roar Salen i Ålesund Parkering må slutte å gråte krokodilletårer for en situasjon de begge har skyld i.

Alle som vil, kan ved selvsyn konstatere at Aspøya – «Norges tettest bebygde øy» – har store parkeringsproblemer. La meg nevne et konkret eksempel der problemet kunne vært redusert, men verken Ålesund kommune eller Ålesund Parkering ønsket å gjøre noe med det. Eystein Orres gate er en tverrgate nord-sør på Aspøya der Kirkegata slutter og Steinvågvegen begynner. Det er en ren boliggate uten bedrifter av noe slag. Men for noen år tilbake var gata tilførselsvei til bedriftene langs Aspøyas nordside via en bratt bakke opp til Eystein Orres gate. Da var det mye tungtrafikk i gatestumpen, og det ble – helt nødvendig – skiltet med «Parkering forbudt» på den østre side av gata nederst mot den bratte bakken for at store biler skulle komme fram.

Så ble trafikken lagt om. Tungtrafikken gikk i Fjordgata og under Brooklynbroa, – og det var ikke lenger noen trafikk i nordenden av Eystein Orres gate. Her ble det plass til usjenert parkering for 8–10 biler. To «Parkering forbudt»-skilt hadde forhindret parkering på østsida da bakken ned til Fjordgata var i bruk. Nå ble det ene skiltet fjernet. Men ikke det andre, som sto innimellom noen busker. Beboere i området fant et område uten noen som helst trafikk, pustet lettet ut–og parkerte. Morgenen etter fant de en parkeringsbot under vindusviskeren. Det skjedde gjentatte ganger over flere år.

Forskriftene har en bestemmelse om at ethvert trafikkskilt skal ha et formål, en berettigelse. Skiltet i buskene hadde ikke noen berettigelse, men det sto der for dem som fikk øye på det, og Ålesund Parkering ble via parkeringsbetjentene flere ganger gjort oppmerksom på at de ila bøter ulovlig. Det var ikke deres problem! Det var Ålesund kommune som hadde skiltmyndighet! Jeg betalte urettmessige ilagte parkeringsgebyr flere ganger, og det var det flere som gjorde. Til slutt fikk jeg nok og spurte skriftlig Ålesund Parkering om selskapet ikke hadde et ansvar for å legge til rette parkeringsmulighetene i kommunen, og ba om å få dokumentert at de hadde varslet kommunen om «det glemte skiltet». Et par uker senere var det «ulovlige» skiltet fjernet …

Ålesund kommune og Ålesund Parkering har en stående plikt til å sikre at parkeringsbøter ikke blir innkrevd om trafikk- og parkeringssituasjonen endrer seg.

Jeg tror ikke dette er en isolert og enestående situasjon. Ålesund kommune og Ålesund Parkering har en stående plikt til å sikre at parkeringsbøter ikke blir innkrevd om trafikk- og parkeringssituasjonen endrer seg. Det skal ikke forundre meg om de mobile englene i hjemmetjenestene har måttet betale urettmessig ilagte bøter i Eystein Orres gate! Og ordføreren bør straks ta initiativ til månedlige samarbeidsmøter mellom skiltmyndighet og bøteleggere for å vurdere situasjonen for dem som virkelig er avhengig av å kunne utføre sine tjenester til innbyggerne. Hvis det er like lite vilje til det nå som det har vært tidligere, bør Ålesund kommune fra dags dato betale alle ilagte bøter som er pålagt hjemmetjenestene i akutte oppdrag.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!