Rådet har hatt en brukerrepresentant i det lokale utredningsarbeidet fordi eldre mennesker utgjør en ikke uvesentlig del av brukerne i helsetjenestene. Vi tenkte i utgangspunktet positivt om det nasjonale utredningsarbeidet, men etter hvert har rådets holdning snudd til en saklig begrunnet skepsis.

Det landsomfattende journalprosjektet fikk et budsjett på 21 mld kroner. der staten skulle dekke 70 prosent og kommunene resten. Da Oslo skjønte at deres del ville bli 2 mrd. kroner, takket de nei. Prosjektet fikk omfattende kritikk og ble lagt ned. Kommunenes Sentralforbund (KS) fikk så oppdrag med å lage en Felles Kommunal Journal (FKJ), men arbeidet er ikke i mål og ingen midler avsatt til prosjektet neste år.

De forskjellige helseregionene har så funnet fram til sine egne modeller. Helseregion Midt-Norge fikk oppdrag med å utarbeide «Helseplattformen» med en samlet budsjettramme på 4,2 mrd. kr. Konsulentselskapet som vant med et anbud på 90 mill. kr har til nå fakturert ut 557 mill. kroner uten at noen har reagert på dette.

Om eksempelvis Ålesund innfrir sin opsjon, vil det påløpe 118 mill. kr i «startkontingent» og 15–20 mill. kr.i «årlige driftsutgifter». Er dette greit i den økonomiske situasjonen Ålesund befinner seg i?

Fra navngitte leger og sykepleiere som har utprøvd og brukt Helseplattformen – over 200 i tallet – er det kommet entydige uttalelser som oppfordrer sterkt til å vente med å innføre reformen. De har vært gjennom et års opplærings- og prøveperiode, og peker på at programmet er lite brukervennlig, gir økt tidsbruk på dokumentasjon, mindre tid til pasient.

Ifølge brukerne er arbeidsflyten er full av unødvendige klikk og signeringer, som hemmer effektivt arbeid. Skjermbildene for ulike arbeidsgrupper er forskjellige. Det vanskeliggjør samarbeid mellom ulike yrkesgrupper innenfor helsesektoren, og tar unødvendig tid i akutte situasjoner. Færre vil få hjelp fordi journalsystemet tar mer tid. Det kan bli vanskelig å skaffe vikarer med nødvendig kompetanse, både ved korttidsfravær og ved avgang.

200 helsearbeidere ved St. Olav i Trondheim gikk i fakkeltog i Trondheim i protest mot Helseplattformen. 233 leger har sendt brev til Helse- og omsorgsministeren med bønn om at Helseplattformen blir stoppet.

Selv om det koster litt å «hoppe av» Helseplattformen, vil det måtte være å foretrekke framfor å binde seg til et system når så mange ansatte i ledende helsestillinger roper «VENT!» Helseplattformen er utarbeidet og tilpasset det amerikanske helsesystemet, og ikke helsesektoren i Norge. Det finnes andre og bedre varianter til en rimeligere kostnad som bør vurderes før man låser kommunale helsekroner til et system som har fått så mye faglig begrunnet kritikk.