De siste ukene har flere pekt på Renasys’ renseløsning som et svar på avløpsproblemene i Ålesund og Sula. Man ser for seg at dette skal være enklere og rimeligere enn renseanlegget som planlegges på Kongshaugstranda.

Mange viser til gode erfaringer med Renasys’ prototype fra renseanlegget i Førde, men problemet man ønsket å løse der, var et helt annet enn i Ålesund og Sula. De hadde allerede et biologisk renseanlegg som etter hvert hadde fått for liten kapasitet. Ved å montere et filter fra Renasys før det biologiske trinnet fjernes de største partiklene i avløpsvannet. Da ble belastningen på biotrinnet redusert nok til at man slapp å utvide det.

Som Arne Almås skriver, er ikke Renasys’ løsning noe hokuspokus – tvert imot, den baserer seg på filtrering av avløpsvannet gjennom tettvevde metallnett med ned mot 5 µm (5/1000 mm) porer. Dette kan fjerne mesteparten av partikler i avløpsvann. Resultater fra Førde viser at Renasys’ filter i snitt fjerner 71 % av suspendert stoff (partikler større enn 1 µm).

Men fjerning av suspendert stoff er ikke nok til å overholde rensekravet som gjelder i Ålesund og Sula. Det organiske innholdet i avløpsvannet (målt som kjemisk oksygenforbruk, KOF/COD) må også reduseres med 75 %. Problemet er at ca. 40 % av det organiske stoffet, er oppløste stoffer og partikler mindre enn 1 µm. Disse fraksjonene vil passere filtrene Renasys kan levere.

Siden Frp la fram sin interpellasjon i september, har jeg etterspurt testresultater som evt. kunne vise hva Renasys’ filtre gir av KOF-reduksjon. Slike resultater enten kan, eller vil, ikke Renasys offentliggjøre. Hvis resultatene fantes, ville det helt klart vært i deres interesse å legge dem fram.

Det finnes andre undersøkelser av norsk avløpsvann som viser hvor mye organisk materiale som kan fjernes ved filtrering. Filtre med så små porer som 1 µm, reduserer ikke KOF mer enn ca. 60 % (SFT, 2005, og Ravndal m.fl., 2017 Skal de minste partiklene og oppløste stoffer fjernes, trengs det i tillegg et biologisk trinn som kan bryte dem ned.

I Ålesund og Sula har vi ingen biologiske renseanlegg, kun mekaniske (+ fosforfelling på Åse). Rensegraden vil øke hvis man legger til ett eller flere filtertrinn på disse anleggene, men de minste partiklene vil fortsatt passere, og sekundærrensekravet vil ikke bli oppfylt. Det er svært optimistisk å tro at Statsforvalteren vil godta en slik løsning, enten midlertidig eller permanent.