Sunnmøre FpU v/leder Lars Mikael Barstad Løvold er på banen med nye belæringer om hvordan viktige samfunnsforhold bør forstås, fortrinnsvis basert på egne analyser på tvers av bred forskningsenighet på saksfeltet. I SmP 02.11. er det utsagn om oljefeltet Wisting fra tre miljøorganisasjoner i Ålesund (SmP 28.10) som skal settes på plass. Framsnakking av økt oljeutvinning på nye felt er kjente toner fra Frp, og fraværet av respekt for et samlet forskningsmiljø gjør det vanskelig å ta innspillet alvorlig.

FNs klimapanel består ikke av noen spredte klimaforskere, men 700 eksperter fra 90 land, 19 av dem fra Norge. I den siste rapporten deres konkluderes klart med «kode rød» for menneskeheten. Fordi denne rapporten har så mange forfattere med ulik bakgrunn, er det lettere å oppnå konsensus om en nedtonet konklusjon enn om en som er dristig og bastant. Det er derfor ingen grunn til å så tvil om at rapporten går for langt i sine beskrivelser. Her er FNs generalsekretær tydelig: «– Land bør også slutte å lete etter og produsere ny fossil energi, og skifte subsidier fra fossil til fornybar energi,» sier han. I tillegg vil dette være en gambling med det sårbare livet i Arktis.»

FpU Sunnmøre har sin egen tilnærming, stikk i strid med varselsropet fra FNs klimapanel; det er økt oljeutvinning på norsk sokkel, langt forbi tidspunktet for forutsatt nullutslipp, som skal løse de problemer Europa står overfor. Hvorvidt Wisting-feltet er et sårbart område der en i snitt bare vil kunne fange opp 7,8 % av et ev. oljeutslipp i de kystnære områdene rundt Bjørnøya, bestrides også av FpU-Sunnmøre, for «vi er så gode på å bygge ut skånsomt». Pussig da, at flere fremtredende norske politikere på tvers av politiske skillelinjer har uttalt at Wisting-feltet er sårbart område og at det derfor blir vanskelige avveininger. Til og med Equinor-sjefen har uttrykt tvil om hvorvidt de ville fremme en søknad i feltet.

Undertegnede er medlemmer i Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet. I debatten om Wisting-feltet er det bare å slå fast at norske klimaorganisasjoner og FpU Sunnmøre ser ut til å sitte på hver sin klode. Fpu vil gamble med livet i Arktis og økte klimagassavtrykk i verden, mens miljøbevegelsen er opptatt av å følge anbefalingene fra FNs klimapanel, det internasjonale energibyrået IEA og det rungende kravet om handling fra verdens barn og unge. Da kan ikke norske politikerne fortsette å dele ut nye konsesjoner og letelisenser i sårbare områder på norsk sokkel. Våre barn og barnebarn vil ikke fatte hvorfor vi ikke hørte på anbefalingene mens vi fortsatt hadde sjansen.

Fra vår kant vil ikke denne debatten med FpU-Sunnmøre følges opp videre.