På første side i Sunnmørsposten den 14. juli kunne vi lese om Maria Åmås som er trans, født som gutt men som føler seg og ønsker å være jente. Hun og mange andre i samme situasjon blir utsatt for en del stygge og hatefulle kommentarer og bemerkninger. Ofte er det dessverre menn i min egen alder, 50 +, som benytter sosiale medier for å «ytre» seg.

Hva er det som gjør at disse personene er så fulle av gørr? Er det basert på dårlig selvtillit, oppvekst med hat, sosiale påvirkninger eller bare et behov for å fa oppmerksomhet? Eller kanskje det er redsel for det «uvanlige» som at noen har en annen religion, hudfarge eller seksualitet.

Det er helt forkastelig at personer skal oppleve slikt hat bare fordi en ikke følger «normalen». Det er dessverre så alt for mange eksempel på dette og ekstreme handlinger, som skytingen i Oslo 25. juni som var rettet mot LHBT miljøet.

Kudos til Maria for at hun står frem og forteller. De som skjuler seg bak dataskjermen i kjellere og loft burde skamme seg og i det minste stå frem i all offentlighet med sine meninger, men det har de nok verken mot eller selvtillit til. Sosiale medier er en plattform som gir disse trollene en mulighet til å spre sitt hat og forvridde meninger om alt og alle.

Vi ser et samfunn som blir mer og mer polarisert og dyrket frem av krefter som også har stor makt. Et godt eksempel er ekspresident Trump som skapte stor splittelse i det amerikanske samfunnet, noe av det samme ser vi også i Europa og vårt eget land. Det på sett og vis blitt greit å spre løgner og desinformasjon.

Det er et kjent triks i markedsføring å fortelle en usannhet eller halvsannhet mange ganger til den blir en «sannhet».

Vi har prester i Norge som ikke tolererer kvinnelige prester eller homofile, bakgrunnen for dette er ifølge de selv bibelen, men kan det være en redsel for posisjon eller makt. Hadde Jesus vandret rundt på Jorden nå så tror og håper jeg at disse hadde fått sitt pass påskrevet.

Hvorfor ikke akseptere at vi alle er ulike og har samme verdi.