Hovedregelen for yrkesfag er to år skole og to år i bedrift. Det er en forutsetning at man får lærlingplass for å fullføre. Men i dag har vi et skolesystem hvor 9000 yrkesfagelever må finne noe annet å fylle hverdagen med etter to år på skolebenken. Mangel på lærlingplass gjør at 9000 elever blir ekstra utsatt for å droppe ut av skolen og forsvinne helt fra arbeidslivet. Politikerne ser også at vi trenger flere lærlingplasser.

Derfor skal det offentlige nå begynne å stramme inn sin innkjøpspraksis og stille krav om at bedrifter har lærlinger for å delta i anbud. Her mener vi at politikerne og offentlige innkjøpere må trå varsomt.

Mange private bedrifter ønsker å ta inn flere lærlinger. Utfordringen er at lærlinger koster en del penger og ressurser dersom de skal få den faglige og sosiale oppfølgingen de fortjener. Bedriftsforbundet har derfor foreslått i sitt budsjettbrev til regjeringen for 2017 at man skal øke lærlingtilskuddet betraktelig. Det er den sikreste måten å skape flere lærlingplasser på slik at flere elever kan fullføre utdanningen sin på normert tid.