Først og fremst inneholder avtalen en mengde av positivt ladete setninger og ord som ingen vil være uenige i.

Problemet er bare at det står svært lite konkret om hvordan man skal iverksette dette.Men noen ting er konkretisert, så får den enkelte dømme om det er svar på de»gyldne» visjoner:

1. Kommunestyret skal ha 77 representanter

2. Administrasjonsspråket skal være nynorsk

3. Navnet skal være regionkommunen Ålesund

4. Det skal lages et nytt kommunevåpen og ordførerkjede

5. Det skal i alle tidligere kommuner være et direktevalgt utvalg på opptil 15 medlemmer. Ålesund kan ha flere utvalg. Rådhuset skal være i Ålesund sentrum

Skeiv fordeling

Et ønske som er uttrykt kan en jo også ta med: Gevinstene som en får realisert i den nye kommunen skal gå til å styrke tjenestene og realisere visjonen.

Ja, her bør man passe på så det ikke blir mange heltidsansatte politikere og økte lønninger til byråkratiet.

La meg så presentere en «rosin i pølsa»: Det viktigste organet framover blir ei fellesnemnd som skal konkretisere og lage basis for den nye kommunen. Her har Ålesund tre medlemmer, det samme har hver av de andre kommunene som blir med.

Lokal-demokratiet?

Dersom denne nemnda må komme fram til enighet som binder opp, slik som med intensjonsavtalen, setter man jo lokaldemokratiet helt på sidelinja. Et vesentlig spørsmål må jo da være å få svar på hvordan man har tenkt å løse dette.

Kan det enkelte kommunestyre forkaste deler av det denne nemnda legger fram, og så spilles det ball fram og tilbake mellom kommunestyrer og nemnd. Men dette kan vel noen svare på?

Til slutt litt «religiøs» tro: Dess større og mer robust (et honnørord som brukes ofte) en kommune er – dess bedre vil den være for innbyggerne. Særlig når det kommer mange statlige arbeidsplasser og overførte oppgaver.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du den nye Ålesund-sida!