Ytring fra årets russepresident i Fagerlia:

Russetiden er på veg i feil retning!

I helgen var jeg og noen venninner på landstreff på Fredriksten. Der møtte vi noe helt annet enn det vi forventet.

Angrer Utdrag av logoen på russebilen til russepresidenten i Fagerlia. Nå angrer hun på at de ikke var mer bevisst på valget.  

Leserinnlegg

Jeg har alltid tenkt at media og eldre har vært ufortjent imot russen og russetida.

Men nå i helga fikk jeg sjokk når jeg så hvor russetiden er på veg.

Musikkindustrien har kommet mer og mer inn i russetiden de siste årene, med både Broiler, TIX, Beachbraaten og andre. Det har nå blitt vanligere å lage sang til russebussen/russebilen sin, og sangene handler ofte om drikking, festing, dissing av andre busser/biler, penger og sex.

Ufarliggjør voldtekt

I mange av sangene blir kvinner spesielt diskriminert og identifisert som sexobjekt, noe som ikke passer seg i 2016.

Det som er faren med slike drøye tekster er at det ufarliggjør, dette med voldtekt, «Jenta var fattig, men vi knulla likevel (ÆSJ)» (fra russebussen Storbjørn 2015) , «Det er ikke voldtekt, bare legg deg ned på ryggen og hold kjeft» (fra russebilen Fratelli 2016 fra Ålesund).

Man tenker kanskje ikke over tekstene når man danser og har det gøy, men når jeg ser det ligger bevisstløse jenter inne i diverse russebusser på landstreff som blir jokket på av «kompiser», synes jeg grensen er nådd.

– Du er fattig

Dette med status og pengepress har også vokst de siste åra, spesielt på Østlandet. Det opplevde jeg da jeg ble fortalt at jeg var fattig fordi jeg sto i billettkø på landstreffet på Fredriksten.

Jeg synes det er skummelt hvordan dette fenomenet med russesanger, og det med å spille på sex og penger, har spredt seg.

Jeg synes det er skummelt, for både jeg og andre her i Ålesund er med på det!

Angrer

Vi i Anaconda 2016, som er presidentbilen ved Fagerlia, har en logo med ei jente i bare string. Dette sender ut feil signal.

Da vi bestemte navnet, tenkte vi «hva er typisk russ?». Jo, vi så på det fjoråret gjorde, og hva som var populært. Navnet Anaconda er tatt fra Nicki Minajs sang «Anaconda», der det er mye fokus på rumpe og kropp. Det med stor rumpe og twerking var virkelig i vinden da vi valgte navn, det ser vi også i andre navn i Ålesund som Squattenham2016, Chrimenal Behinds 2016 og We Can't Twerk 16.

Tror ingen av disse bilene har intensjon med å diskriminere og krenke kvinner. Men det er dessverre dette signalet vi sender.

Sprer seg fra Østlandet

Østlandsrussen har lenge hatt store busser og et stort fokus på det å være best, og dette fokuset har spredt seg over hele landet de siste årene.

Russetiden handler om å være sammen med de du har gått på skole med og virkelig skape minner før vi blir splittet. Men i stede for bruker menge fokuset på å være best, bruke mest penger og få «status».

Russen i Ålesund har på langt nær ikke like stor fokus på dette som østlandsrussen, men det sprer seg fort!

Ikke gjør som oss

Det at russen og flere har fokus på rumpe, kropp og sex klandrer jeg ingen for, vi får så mye av dette via både film, tv, musikk og sosiale medier. Derfor anbefaler jeg årets russ, nesteårs russ og all russ til å være bevisste på dette, og bevisste på hvilke signal dere sender ut.

Det er kjempegøy å være russ, det er et minne for livet, og du får virkelig kose deg med vennene dine.

Men for all del: Ikke gjør som oss.

Vær bevisste på valgene dere tar, slik at ikke russetiden fortsetter med mer kroppspress, pengepress og statuspress!

Josefine Rødal Tomren

russepresident, Fagerlia videregående, Ålesund

Følg Sunnmørsposten debatt på Facebook!