«God dag, mann!» «Kommunereform»

Som lærer får man mange rare spørsmål. På enkelte spørsmål må jeg gi rare svar.

Kommunereform - Jeg måtte fossro ut gjennom hele Storfjorden og langt forbi Ona fyr!  Foto: Roger Engvik

Om du får is av meg, kan du bli vennen min da?

Ytring

For hva skal jeg svare når elevene spør hva som blir utfallet av avstemningene om kommunereformen på Nordre Sunnmøre en tid tilbake? Hva skal jeg svare når Sandøy, Haram, Skodje, Ørskog, Sula, Ålesund, Stordal og Norddal har spurt om åtte forskjellige ting i samme sak?

Når elevene spør; «Sa absolutt alle kommunene nei til Ålesund?», så kan jeg ikke si verken ja eller nei, rett og slett fordi to av kommunene ikke hadde noe nei-alternativ.

Skal jeg da ymte innpå at jeg tror det er fordi politikerne i Skodje og Ørskog ikke ønsker å få et nei av sine innbyggere og derfor er for feige til å stille et enkelt ja/nei-spørsmål?

Ren feighet?

Når elevene spør om Norddal vil slå seg sammen med dem i Stordal og vil at jeg skal forklare hvorfor 38 % av Norddalsinnbyggerne stemmer blankt – hva svarer jeg da?

Skal jeg forklare at også her er det av ren feighet at disse 38 % ikke hadde noe alternativ for dem, fordi Norddal-politikerne ikke vil høre at bygdefolket på sørsiden av fjorden vil bort fra Valldalingene og over til Stranda?

Er det feil av meg og sammenligne alternativet «Ja til sammenslåing med Sandøy om Nordøyvegen kommer» i Haram med når en liten gutt spør ei lita jente: «Om du får is av meg, kan du bli vennen min da?»

Utenfor mandatet

Burde jeg kanskje ha sagt at dette grenser til korrupsjon å underforstått love at «dersom dere stemmer på Sandøy i stedet for noe annet så får dere Nordøyvegen» – en lovnad som faktisk ligger godt over 500 km unna Haram-politikernes mandat?

Og hvor mye skal jeg si om at statistisk sett er det så vidt 10 % av Harams befolkning som ønsker at Haram skal fortsette som egen kommune, siden det var kun 36,8% av de stemmeberettigede som stemte totalt sett og kun rundt 1/3-del av disse igjen som vil ha grensene som de er?

Nei kommunepolitikere på Nordre Sunnmøre; dette var slett arbeid! Jeg tror jeg klarte å forklare dette slik at elevene ikke mistet helt troen på dere folkevalgte, men herlighet som jeg måtte fossro på deres vegne ut gjennom hele Storfjorden og langt forbi både Alnes og Ona fyr!