Tidligere i sommer presenterte NHO et «kommune-NM» i vekstkraft og attraktivitet for næringslivet hvor de små kommunene kom dårlig ut. Rapporten har i ettertid blitt avslørt som et politisk bestillingsverk uten relevans for kommunenes evne til å løse sine primæroppgaver.

Siste utspill fra Ytreberg kom i form av en avisartikkel med tittelen « Stortinget bestemmer», hvor hun forsøker bagatellisere resultatet av kommunale folkeavstemninger. Stortinget er lovgivende myndighet, ingen betviler det. Men vi har også et kommunalt sjølstyre, i motsetning til elitestyret som NHO sverger til. Det ønsker Ytreberg tydeligvis å glemme.

Vi som tror på et lokaldemokrati, uten for store avstander, både i geografi og i hierarki, mellom folket og de som bestemmer, drives av andre verdier enn de NHO står for. Vi tror at individtilpassede kommunale tjenester løses best med fysisk og organisatorisk nærhet.

Etter å ha jobbet i 15 år i kommuner av ulik størrelse ser jeg ingen sammenheng mellom en kommunes størrelse og kvaliteten på kommunale tjenester.

Det er heller ingen indikator på at kommunens økonomi blir bedre om kommunen blir større. Snarere tvert om dersom vi ser oss rundt.

Ytreberg forsøker begrunne dette med at små kommuner får større statlige tilskudd. Man kan like gjerne stille spørsmål om hvorfor ikke de store kommunene har klart å utnytte sine stordriftsfordeler. Kanskje de ikke eksisterer, eller kanskje drives store kommuner så dårlig at de ikke er i stand til å utnytte de?

Dette er ingen argumentasjon for at flere kommuner skal bli store og ineffektive.

NHO sitt engasjement er avslørende. De ønsker så store kommuner at private aktører, deres medlemmer, skal ta over mange av de kommunale tjenestene. Vi skal sette ut både barna våre og bestemor på anbud.

Men husk at NHO styres av en ideologi hvor et pluss på bunnlinja er bra, uansett hvordan man oppnår det. I deres tankegang er et overskudd et overskudd, uansett om den skyldes salg av våpen eller vaskemaskiner.

I NHO sin verden er det ok å tjene penger på krig og død, sult og fattigdom og klimaødeleggelser.

NHO er en organisasjon med et verdigrunnlag som ikke skaper tillit når de uttaler seg om kommunereformen og folks hverdagsbehov.