«Tragikomisk symbolsk åpning i kommunereform-debatten»

Det var litt tragikomisk å se bilde i Sunnmørsposten 17. september, der tre ordførere som symbolsk skrur sammen en ny kommune.

Nok symboler: Nå er det på tide å gå fra prat og symbolske gester som dette, til konkret handling i kommunereformen, mener forfatteren av innlegget. Foto: Staale Wattø 

– Nærheten til rådhuset ser jeg ikke på som noe problem

Leserinnlegg

Det har vært nok av symbolikk og håndhilsing om denne kommunereformen.

Jeg har klippet ut stykker om naboprat, intensjonsavtaler, folkemøter og folkeavstemninger.

På tide å bruke fornuft

I kommentarene om kommunereformen har det vært nevnt å bruke både «Silkehansker» og «Jernhansker».

Nå synes jeg at en bør ta på seg «Fornufthansker».Det er helt klart at Ålesund om noen år vil forbli en småby om ikke fornuften får bane veg.

Bør finne sammen

Uten å blande inn i dette debattinnlegget ulike personers forskjellige synspunkter, mener jeg at i det videre arbeid bør følgende skje:

Ålesund, Haram, Skodje, Giske og Sula går sammen om å bli Ålesund.

Om en skal ta med Ørskog må man vurdere, dersom den kommunen vil kjempe for å bli Ålesund. Hareid og Ulstein kommune slås sammen. Så får de i fellesskap finne ut hvilken andre kommuner de vil ha med.

Det samme med Ørsta og Volda. Disse slås sammen som utgangspunkt og så får de ta stilling til eventuelle andre friere.

Bør invitere til ekteskap

Sykkylven og Stranda skal i utgangspunktet bli en kommune. Så må de vurdere friere eller kanskje invitere til ekteskap.

Kanskje da med Norddal. Det hadde vært fornuftig.

Men nå er det vel slik at i utgangspunktet bør Norddal og Stordal slå seg sammen. Kanskje også da Ørskog om de ikke med nebb og klør vil klamre seg til Ålesund. Men Ålesund klarer seg godt uten Ørskog.

Det har vært så mange forståsegpåere at å nevne navn vil være bortkastet tid. Mange ordtak og uttrykk har blitt brukt, men vi er nå i ei ny tid, og vi må se framover.

Rådhuset ikke viktigst

Kommunehuset i Sula ligger i Langevåg. Siden jeg sluttet i politikken i 1990, har jeg vært innom der to ganger, så nærheten til rådhuset ser jeg ikke på som noe problem.

En ting er sikkert, vi trenger å utvide Ålesund som by, og vi trenger større kommuner. Det vil lette arbeidet for mange, blant annet de som arbeider med infrastruktur.