«Foreslår å legge ned forsvaret»

  Foto: NTB scanpix

Leserinnlegg

I 2014 var statsminister Erna Solberg i NATO og vedtok at 2 % av BNP skal gå til Forsvaret innen 2024. Hun var ikke mer enn kommet hjem før hun uttalte at Norge ikke ville binde seg til et slikt mål! Hvor er anstendigheten og hvor er troverdigheten?

I disse dager går politikerne inn i sluttspurten av behandlingen av regjeringens nye langtidsplan for Forsvaret. Det er både forstemmende og skremmende å høre våre fremste politikere, dessverre med det tidligere «forsvarspartiet» Høyre i spissen, spre om seg med floskler om «styrking» og «historisk satsing på Forsvaret».


Avviser Setnesmoen-avtale:

Raser mot Botten

Frps Harald Tom Nesvik er rasende på Aps Else-May Botten. - Hun kan ødelegge det vi jobber for, hevder Nesvik.

Både statsminister og forsvarsminister gjentar usannhetene gang etter gang. Er det dr. Göbbels prinsipper som prøves ut i praksis? Sannheten er at det aldri før, kanskje med unntak av mellomkrigstiden, har vært satset så lite på Forsvaret. Hver gang politikerne de siste tiårene har vedtatt nye planer for Forsvaret har det endt med betydelige reduksjoner. Denne gangen er kuttene mer dramatiske enn noen gang tidligere.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Dersom regjeringens plan blir vedtatt står vi igjen med et Forsvar på historisk lavmål.


Å legge ned Setnesmoen og HV-11 er den komplette forsvarspolitiske galskap, advarer Linge-veteranene Joachim Rønneberg og Ragnar Ulstein

– Vi kan ikke sitte her og se på. Dette er vårt siste rop!

– Skulle virkelig galskapen vinne, er vi ille ute. Politikerne må bruke disse siste dagene til å tvile seg fram til det rette. Gjøre et vedtak som holder, sier Joachim Rønneberg.

Landforsvaret med Hæren og Heimevernet er allerede betydelig svekket, og skal nå reduseres ytterligere. Et 10-talls baser og stasjoner skal legges ned. Luftforsvaret skal riktignok få nye F35 fly til erstatning for de gamle F16, men det vil ta svært mange år før disse kan være operative. Med erfaring fra innføringen av F16, vil det ikke være veldig galt å antyde minst 10 år.

Etter min vurdering er dog raseringen av Sjøforsvaret det alvorligste. I et land som helt og holdent er avhengig av ressursene i havet, behøver vi et sterkt Sjøforsvar. Selv regjeringen hevder det. Men, i stedet for å tilrettelegge for det, foreslår de facto å legge ned Sjøforsvaret.

Innlegg av Ragnar Ulstein: «Legg ikkje ned Heimevernet»

Det er faktisk bare de fem fregattene som beholdes uendret. Alt det øvrige operative materiell reduseres – seks ubåter blir til fire, seks nybygde korvetter (MTB-er) skal bort, hele minevåpenet med seks fartøyer forsvinner og Kystjegerkommandoen legges ned.

Man må trolig være politiker for å kunne påstå at dette betyr en «historisk satsing» og «styrking» av Forsvaret. Man må dog ikke forvente at noen skal tro på usannhetene deres. Det er på tide at politikerne blir avkledd og at det bringes fram i lyset hva som er realiteten bak de stadig gjentatte flosklene og usannhetene – et rasert Forsvar.

Einar Ebbesen
Kystpartiet


Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.