Ytring 2. desmber:

«Om en statsminister og hatprat»

Språkbruk Siv Jensens «snikislamisering» er eksempel på språkbruk som kan skape hatkriminialitet, mener Eimar Hagen.  Foto: NTB scanpix

Styrking av familier gir mange positive ringvirkninger, både for barn, familier og samfunn

Kari-Mette Abusland
Leserinnlegg

Mandag 21/11 lanserte blant andre statsminister Erna Solberg på vegne av regjeringen en egen strategi der innsatsen mot hatefulle ytringer i det offentlige rom skal skjerpes. Og nå høres det ut som om statsministeren og resten av regjeringen virkelig vil brette opp ermene, og gå i krigen for å prøve å bekjempe det som i dagligtale blir kalt for hatprat. Dette høres riktig ut.

Likevel er det noe som skurrer her. Derfor er det fristende å hjelpe statsministeren med å friske på hukommelsen. La oss gå vel tre år tilbake i tiden.


Forskere mener Frp-språket har skapt ekstremisme

Oslo (NTB): Forskere mener Frps retorikk med ord som «snikislamisering» har bidratt til å skape flere ekstreme muslimer i Norge. I Frp mener man kritikken er meningsløs.

I forbindelse med stortingsvalget i 2013 ble Erna Solberg spurt om hva hun synes om Siv Jensens gjentatte bruk av uttrykket «snikislamisering». Solberg nærmest instruert av Siv Jensen, som for anledningen også var til stede. Jensen bøyde seg fram og hvisket henne i øret: « Ikke kommenter», hvilket heller ikke statsministeren gjorde.

I slike øyeblikk kan en undres over hvem som er sjefen. Opptrinnet vakte oppsikt, men dessverre var det ingen fra media som kjente sin besøkelsestid og kom med oppfølgende spørsmål. Så i november, vel ett år etter dette ble en bok som hadde tittelen «Hatprat» lansert. Forfatteren er språkforskeren Anne Birgitta Nilsen, som gjennom denne boken advarer mot å bruke stigmatiserende uttrykk som «snikislamisering», da dette er en form for språkbruk som kan forsterke, og skape negative følelser og holdninger overfor andre mennesker og individer.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Hatprat kan også i ytterste konsekvens motivere og inspirere til hatkriminalitet og terrorisme. Anne Birgitta Nilsen mener også at bruk av ord som «snikislamisering» definitivt er i strid med tiltak 26 og 28 regjeringens egen «Handlingsplan mot radikalisering og ekstremisme».

Når så Siv Jensen i et intervju med NRK 11/11-14 ble spurt om hun hadde synspunkter på denne bruken av ordet « snikislamisering», så svarte Jensen at hun synes dette ordet var « et godt ord», og at hun « ville bruke det igjen». Et relevant spørsmål er: Ser ikke statsministeren at hun og regjeringen møter seg sjøl i døra når hun lar Siv Jensen & co. holde på som de gjør? Ser hun ikke at hun faktisk underminerer sin egen autoritet?

På toppen av det hele ser en Sylvi Listhaug som innehar den formelle rollen som statsråd, men som i praksis opptrer som en ren partipolitiker. Bakteppet her er at hennes eget parti, Frp, har en nedadgående kurve når det gjelder oppslutning. Da er det nærmest en naturlov at opportunistene og populistene i Frp opptrer med et meget bevisst og avslappet forhold til dette med objektivitet. Og da er det nærmest fritt fram å komme med utspill som i sin konsekvens er ekskluderende både i forhold til andre individer og andre folkegrupper. Men hva gjør en ikke for å tjene partiet? Her ser en sannelig kynismen i all sin åpenbaring. Og på toppen av denne regjeringspyramiden ser en altså en statsminister som tilsynelatende bare lar dette skje.

Eimar Hagen
Fosnavåg

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.