Senterpartiet hevder at sammenslåing av lensmannskontor gir mindre politi. Påstanden har ikke rot i virkeligheten. Politireformen er en viktig og helt nødvendig reform som ikke bør bli gjenstand for politisk spill.

Et bredt flertall på Stortinget vedtok en reform av politiet med god grunn. Norsk politi ble gjennomanalysert etter tragedien en julidag i 2011.

Konklusjonen i Politianalysen og Gjørv-kommisjonen var kort og godt at vi trengte et nytt politi, og en ny organisering som skulle takle mer komplisert kriminalitet.

Ordførere protesterer: Kan få over to timer køyretid til næraste lensmannskontor

Vi er fremdeles i startfasen med politireformen, men allerede nå tikker resultatene inn. Flere distrikter har slått sammen lensmannskontorer, og resultatene er gjennomgående gode.

Eller som politimesteren i Møre og Romsdal, Ingar Bøen, uttaler: «Det blir påstått at dette er en fjernpolitireform, og at det blir mindre politi i distriktene. Faktum er det motsatte. Det blir mer politi i distriktene og polititjenestene blir bedre. Dessuten er politireformen er reform som skal pågå fram til 2020, og det er altfor tidlig å felle en dom nå»

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Vi trenger en mer faktabasert diskusjon om norsk politi. I Møre og Romsdal stenger de fleste lensmannskontorene mellom kl. 14 og 15, og slett ikke alle har åpent hver dag.

Det er ikke god ressursutnyttelse. Gjennom nærpolitireformen blir det færre lensmannskontor, og mer operativt politi. Når noe skjer, er det avstanden til nærmeste kjørende politipatrulje som betyr noe for responstiden. Når du trenger hjelp fra politiet er et stengt kontor til liten hjelp.

Med et endret samfunn og kriminalitetsbilde, i tillegg til viktige rapporter som peker på hva som må endres, blir det for enkelt å si at man ikke skal legge ned lensmannskontorer. Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ønsker å reversere politireformen, stikk i strid med faglige anbefalinger.

Skulle en rødgrønn regjering komme til makten etter valget i høst går norsk politi en uviss framtid i møte.

Helge OrtenStortingsrepresentant (H)

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.