På hjemmesidene til Årim sammenligner en energigjenvinningen fra fem tusen tonn utsortert matavfall utnyttet som strøm og fjernvarme fra energianlegget på Grautneset til oppvarming av boliger med energi til drift av Årim sine bossbiler.

Årim skal ifølge hjemmesiden kunne kjøre sine biler i ett til to år på biogass fra fem tusen tonn matavfall.

Ville det ikke være naturlig å sammenligne drift av bossbiler med drift av bossbiler? 5.000 tonn matavfall inneholder ca. 5 millioner kilowattimer energi. Ved energigjenvinningsanlegget på Grautneset gjenvinner en fire av disse som strøm og som fjernvarme som erstatter strøm til oppvarming.

En elektrisk drevet bossbil som nå blir tatt i bruk i stadig flere byer også i Norge har normalt et batteri som kan lagre 225 kilowattimer strøm.

Dersom disse var elektriske og brukte i gjennomsnitt 200 kilowatt timer pr. dag, så ville energien gjenvunnet på Grautneset fra fem tusen tonn matavfall kunne drive disse i 1111 dager eller i 5,3 år.

Sammenligningen blir ett til to års drift på biogass eller 5 til 6 års drift på energi gjenvunnet fra matavfallet på Grautneset der en benytter elbiler.

Odd HellandSkodje

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.