Innlegg om gjenvinning av matavfall:

«Energi fra matavfall»

Hva med elektriske bossbiler, spør Odd Helland, tidligere daglig leder av Tafjord Kraftvarme.

Tafjord kraftvarme AS på Grautneset produserer også strøm.  Foto: Staale Wattø

Ville det ikke være naturlig å sammenligne drift av bossbiler med drift av bossbiler?

Odd Helland
Leserinnlegg

På hjemmesidene til Årim sammenligner en energigjenvinningen fra fem tusen tonn utsortert matavfall utnyttet som strøm og fjernvarme fra energianlegget på Grautneset til oppvarming av boliger med energi til drift av Årim sine bossbiler.

Årim skal ifølge hjemmesiden kunne kjøre sine biler i ett til to år på biogass fra fem tusen tonn matavfall.


Del 1: Hva gir mest energi – brenne matavfallet eller lage biogass til drivstoff i biler?

Klar seier til Grautneset

Skal matavfallet brennes opp eller gjenvinnes til biogass og biogjødsel? I første runde blir det full seier til Grautneset.

En angir ikke hvor mange biler dette er og hvor mange timer de brukes daglig. For meg er dette en merkelig sammenligning.

Ville det ikke være naturlig å sammenligne drift av bossbiler med drift av bossbiler? 5.000 tonn matavfall inneholder ca. 5 millioner kilowattimer energi. Ved energigjenvinningsanlegget på Grautneset gjenvinner en fire av disse som strøm og som fjernvarme som erstatter strøm til oppvarming.

En elektrisk drevet bossbil som nå blir tatt i bruk i stadig flere byer også i Norge har normalt et batteri som kan lagre 225 kilowattimer strøm.


Del 2: Hva er best utnyttelse av matavfallet – brenne det eller lage biogjødsel?

Gjenvinning vinner i andre runde

Skal matavfallet brennes eller gjenvinnes til biogass og biogjødsel? I andre runde blir det full seier til gjenvinning.

Dette er nok til å kjøre 22 mil eller å hente inn 3-4 lass avfall og kjøre 80 km på en batterilading. Årim har 18 bossbiler.

Dersom disse var elektriske og brukte i gjennomsnitt 200 kilowatt timer pr. dag, så ville energien gjenvunnet på Grautneset fra fem tusen tonn matavfall kunne drive disse i 1111 dager eller i 5,3 år.

Sammenligningen blir ett til to års drift på biogass eller 5 til 6 års drift på energi gjenvunnet fra matavfallet på Grautneset der en benytter elbiler.

Odd Helland
Skodje

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leserinnlegg