Disse strofene fra Hans Olav Mørk sitt dikt Liv som henger i en tråd. Diktet har fulgt meg gjennom dette første året som jeg har vært daglig leder i Kirkens SOS Møre og Romsdal. Det er sterke ord som beskriver hvordan et bristepunkt i livet kan erfares.

I juletiden er det mange såre historier på krisetelefonen. Mennesker som forteller at «denne telefonen er den eneste livline vi henger i», som en innringer formulerte det. Det kan være vanskelig å høre at andre har det så vanskelig, men for en forskjell det utgjør å ha en livline -i motsetning til å ikke ha det.

Kirkens SOS får Frivillighetsprisen 2017: – Det er meiningsfullt å vere der for andre

Dette er tiden for lys og varme, gode opplevelser og relasjoner. Likevel vet vi at livet sjelden fortoner seg som det glansbildet vi gjerne lengter etter. Kirkens SOS sin visjon er å omsette Jesu nestekjærlighet i praksis. Det handler ikke om å få mennesker til å komme til en bestemt tro, men at nestekjærligheten forbinder oss som medmennesker. Kirkens SOS er en tjeneste der medmennesker går et stykke vei i samtale med den som trenger det - også i høytiden.

Hvem er du som rolig svarer, hvorfor har du nattevakt?

Som mennesker er vi alle sårbare, og vi er ulikt sårbare i ulike livssituasjoner. Det er også denne sårbarheten som skaper en forbindelse i samtaler mellom anonyme medmennesker i Kirkens SOS – i dag er det du som trenger meg, og en annen gang kan det være motsatt. Menneskesynstesten omhandler vår evne til å se for oss det unike mennesket vi snakker med, og å holde dette «bildet» frem for den andre slik at man klarer å se seg selv slik igjen.

Og gang på gang er vi vitne til at det å sette ord på tanker, følelser og hendelser, som kjennes umulige å formidle, er starten på resten av livet. Bare sans meg i min smerte, bare våk med meg en stund. Kanskje håpet lar seg lede fra et øre til en munn heter det avslutningsvis i diktet. En samtale med et likeverdig medmenneske kan bidra til nytt fotfeste.

Måtte denne romjula bli en tid for å SE. For lys, varme og medmenneskelig nærvær og omtanke.

Hilde LillestølDaglig leder, Kirkens SOS Møre og Romsdal

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Hilde Lillestøl. Daglig leder, Kirkens SOS Møre og Romsdal Foto: Privat