«La oss ikke putte toskete oppførsel og voldtekt i samme sekk og stemple den #meetoo»

LESERINNLEGG: «En sex-positiv feminist* mener om #metoo og den store moralistiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land», skriver Ingvild Mork i dette leserinnlegget.

  Foto: NTB scanpix

Leserinnlegg

#metoo-bevegelsen og avsløringene rundt seksuell trakassering er flotte og frigjørende. Jeg tror stormen vi er i vil få varig påvirkning på måten menn og kvinner omgås på. Men vi må ikke glemme at vi har ansvar for våre egne handlinger, selv i situasjoner der noen andre gjør oss ukomfortable eller tråkker over grensene våre.

Vi må være forsiktige så vi ikke vanner ut betydningen av ordet «overgrep», og på den måten ødelegger #metoo-kampanjen som begynte så bra.

Betydningen av «nei» og «ja» er viktigere enn noen gang. Mitt ønske er at alle kvinner og menn skal ha makt og mot til å uttrykke seg klart og tydelig.

Ikke i samme sekk – La oss ikke putte toskete oppførsel og voldtekt i samme sekk og stemple #metoo på den, skriver Ingvild Mork i denne meningsytringen.   Foto: Per Eide

Seksuell trakassering er nå på tampen til å bli definert som når en person gjør en annen person «ukomfortabel». Det er mange ganger i livet man blir ukomfortabel, også i seksuelle settinger, men det betyr ikke at man har blitt trakassert eller er utsatt for et overgrep. Her må vi bli tydeligere, for en slik definisjon fører til usikkerhet og forvirring for både menn og kvinner. Det hjelper ikke #metoo bevegelsen, og det hjelper ikke kvinner og menn til å forstå begrepet «samtykke».

Dårlige opplevelser kommer til å være en del av livet. Mennesker er menneskelige og uperfekte, gin & tonic er godt og noen ganger vil vi komme til å misforstå intensjoner og signaler.

Ap-ordfører Eva Vinje Aurdal:

– MeToo viktigere enn Giske

– MeToo-kampanjen er så viktig at vi får heller tåle at Arbeiderpartiet også blir rammet.


Kjenn deg selv

Voksne personer har et ansvar for å kjenne og uttrykke sine grenser og behov, akkurat som det er andre personer sitt ansvar å respektere dem. Non-verbal kommunikasjon kan være vanskelig nok med noen du kjenner godt, enda mer med noen du er på en første date med.

Dersom du ikke sier fra i en situasjon der du er ukomfortabel, så kan du ikke hevde å være utsatt for et overgrep. Det betyr IKKE at de som har vært utsatt for seksuelle overgrep og ikke sa fra fortjente det. Det er ALDRI tilfellet. Men å sammenligne en dårlig date med trakassering eller overgrep vil jeg tro føles som et slag i trynet for dem som virkelig har opplevd alvorlige hendelser.

Så la oss ikke putte toskete oppførsel og voldtekt i samme sekk og stemple #metoo på den.

Og la oss for guds skyld ikke portrettere kvinner som skjøre porselensfigurer. Kvinner sin kropp og seksualitet er ikke en dyrebar skatt som må vernes og beskyttes mot vanæring, og kvinner trenger ikke å bli fortalt at de burde føle seg krenket og gjort til offer ved enhver anledning der de er litt ukomfortable. Det er bare slut-shaming i ny drakt.

Overgrep

«Det var ikke overgrepet som var jævligst. Det var tiden etterpå. Dagene etterpå var ekstremt slitsomme, og jeg husker nesten ingenting»

Jeg satt på bussen fra Molde, og tok en uformell og lett avgjørelse med å skrive et innlegg. Om hvorfor det er utrolig vanskelig å komme ut med «seksuelt overgrepsoffer» skrevet i panna, og fortelle sin #metoo-historie.


Kvinner kan ikke være igjen i tida da vi trodde at det å være passiv, tekkelig og tilbakeholden var det rette, og at mannen skal være aggressiv og pågående.

Har du lyst å pule, vær tydelig, vær skamløs og fri, om du er kvinne eller mann. Har du ikke lyst, så vær like tydelig. Si nei, si «føkk off», gå din vei.

Er du litt i tvil, men frivillig gjør det likevel, så må du sette det på kontoen for erfaring og selvutvikling, ikke skylde på at partneren din «burde visst».

Tål å feile

Sex kan være klumsete, teit og kleint og misforståelser oppstår i iveren etter å oppnå det. Dumme og ubehagelige situasjoner oppstår, og noen ganger angrer man. Det skjer både kvinner og menn. Men man må ikke ta feil av anger og skamfølelse, og det å være et offer. Noen ganger gjør man ting og kjenner etterpå at det ikke var greit, eller at noe gikk utenfor komfortsonen.

Det er en del av livet, og man går videre litt klokere. Jeg synes litt synd på den som aldri har dummet seg ut litt, for den personen har ikke levd ordentlig.

Tissen vil ha det tissen vil ha

«The heart wants, what the heart wants». (sitat Emily Dickinson) Et uttrykk som ofte blir brukt for å forklare og rettferdiggjøre egne ønsker og handlinger, spesielt hvis de er forvirrende og ulogiske.

Et annet menneskelig organ som noen ganger har ønsker som er både forvirrende, upassende, og moralsk tvilsomme er Tissen. Både den mannlige og den kvinnelige. Mr. T (eller Frk. T) vil ikke alltid ha det som er moralsk korrekt, sunt eller vakkert. Det må ikke bli forbudt å uttrykke disse ønskene, men man bør prøve å ikke være til vesentlig ulempe for andre i sin iver etter å oppfylle dem.

Med andre ord: Det må være greit å spørre, og enda greiere å si nei.

Kanskje den kjekke unge mannen du møtte på seminar bare var morsom og høflig når han kalte deg MILF, og ikke satte pris på nakenbildet du sendte klokka 02 om natta. Jeg snakker selvsagt om en venn. Jada. Neida. Kanskje det var en veldig dårlig ide å prøve å overtale assistenten din til å spille klespoker etter fem shots.

Da har du oppført deg som en tosk, og burde skamme deg. Men du fortjener ikke offentlig henrettelse. Det ser ut til at media har bestemt seg for det motsatte.

Kommentar

«Er du lei av #metoo? Bit det i deg»

Jeg er så lei! Skal vi ikke kunne gi hverandre en klem heller nå?


Raushet for feiltrinn

Litt raushet og aksept for feiltrinn synes jeg vi skal ta oss råd til. Jeg ønsker ikke et samfunn styrt av ufeilbarlige roboter, der enhver avvikende tanke eller uønsket handling gjør at du blir brent på bålet.

Er det ikke slik at drevne personligheter, som blir politikere, kunstnere og gründere, har personlighetstrekk som ureddhet, initiativ, mindre respekt for regler, og risikovillighet. Trekk som er nødvendige for å oppnå suksess og resultater, og drive samfunnet fremover. Dette gjelder sikkert om du heter Trine eller Trond. Det er naturlig at disse trekkene gjør seg gjeldende også i seksuell adferd. Det er på ingen måte en unnskyldning for å trakassere eller presse seg på andre, men er det ønskelig å kastrere og henrette alle som tråkker utenfor linjene?

Lev og la leve

Det gjør meg urolig at mannlige venner som støtter #metoo-bevegelsen, ikke ønsker eller orker å delta i debatten. Ja, kvinner er sinte og lei av å bli trakassert, og det er deilig å rope det ut og dele våre opplevelser. Men når vanlige menn føler de må senke stemmen for å snakke seg imellom om temaet rundt kaffemaskina, har kampanjen sporet av. Det blir ingen diskusjon eller god samtale når menn ikke tør å snakke av frykt for å støte noen. Eller å bli stemplet som sjåvinister fordi de forsvarer den sunne mannlige seksualiteten.

Selv de mest likestilte og feministiske menn vil jeg tro kjenner på urettferdighet over å bli kastet i den store sekken med «overgripere», fordi de har oppført seg klumsete og vært en idiot en gang eller to.

Alle menn eller kvinner som tvinger, skremmer eller presser noen til sex kan brenne i helvete. Men å være en tosk burde ikke kvalifisere til evig fortapelse. Da er vi mange som ligger tynt an.