«Unødvendige nye dunker»

I dette innlegget kritiserer Ludolf Tranvåg Årim for å innføre flere bossdunker enn nødvendig.

Nye dunker ÅRIM har allerede tatt ibruk de nye søppeldunkene i Giske kommune. Etterhvert vil den nye ordninga også bli innført i de andre kommunene som selskapet betjener.  

Leserinnlegg

I Sunnmørsposten 4. januar var det et innlegg fra styreleder i ÅRIM, Reidar Andresen (RA). Han skrev om «strenge krav og store ambisjoner». Han nevner jula med stort forbruk av mat, emballasje, varer og energi.

Etter det jeg forstår er han ikke stolt over avfallshaugen som blir etterlatt, og skriver at «skal vi møte framtidas krav må vi endre oss. For å løyse klimautfordringene treng vi internasjonale reguleringar». RA forklarer så hva sirkulær økonomi er. Han mener EU legger opp til et svært ambisiøst regelverk med store krav til at vi alle må endre våre levesett. Han skriver at matavfall skal kilde-sorteres innen 2023. Vi må derfor øke tempoet i omlegginga fra forbruksøkonomi til sirkulær-økonomi. Videre skriver han at ÅRIM har en avfallsstrategi der de tar innover seg de krav de ser vil komme.

Dette er meget, meget kjekt å lese. Jeg håper de fleste av oss gjør vårt beste for at ÅRIM skal lykkes med sin avfallsstrategi.

Årim har blitt nedringt: Slik kan du sleppe unna med færre søppeldunkar

En notis i Sulaposten 18. januar meddeler at de nye bossdunkene kommer til høsten. To mer per husstand, en for matavfall og en for glass og metall. Lederen i ÅRIM uttaler i november 2016 at han ser utfordringene med fire avfallsdunker utenfor husværet, men tror ikke det er noen veg utenom. Jeg håper han ser bedre i dag.

Det er også et fjasete utsagn når kommunikasjonsansvarlig Ukkelberg uttaler at «vi må gjøre en større innsats hjemme og betale noen få kroner ekstra. Til gjengjeld skal vi få slippe å kjøre glass og metall ut til returpunktene».


Årim om oppdraget sitt:

«Gjer ÅRIM det dei skal?»


Mener styrelederen kursen er rett når rundt 80 prosent av abonnentene ikke vil ha den fjerde dunken? Den skaper store problemer for altfor mange både i byen og på landet. Og ingen behøver «å kjøre glass og metall til returpunktene».

Det tar de med når de er og handler og panter bokser og flasker, og ÅRIM slipper da å presse seg fram på smale kommunale veger og trange gater med en stor forurensende bil. Dette vil være en vinn – vinn for ÅRIM som får brakt glass og metall til returpunktene gratis og ikke minst for abonnenten som kanskje da også vil samarbeide for at ÅRIM skal komme i mål med sin avfalls-strategi.

Ludolf Tranvåg
Sula

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.


Reparatørene:

– Galskap å kaste så mye som vi gjør

Pågangen er fortsatt stor hos de få lokale reparatørene som er igjen. Mange hiver litt for raskt ut, sier hvitevare-reparatør Håvard Hanken. Han fikser stadig ting folk ellers kaster.