Regjeringen går inn for at Norge tilslutter seg EUs tredje energipakke. Det vil bety norsk deltakelse i ACER, som er EUs samarbeidsorgan for reguleringsmyndighet innen energi, men uten at Norge har stemmerett.

En tilslutning kan få stor innvirkning på norsk energipolitikk og det er knyttet stor usikkerhet til konsekvensene.

Fagforbundet Møre og Romsdal mener at den store usikkerheten som fortsatt knytter seg til den framtidige utviklingen av ACER og EUs energiunion, taler for at vi må si nei til å tilslutte Norge til EUs tredje energimarkedspakke.

Norge vil ikke ha noen innflytelse i og med at vi ikke har stemmerett.

Da Norge inngikk EØS-avtalen i 1992, var det særdeles viktig at vi beholdt råderett og kontroll på områder der vi har andre interesser og en annen tilnærming enn EU. Vi har stått oss veldig godt på at vi har kunnet ha en egen fiskeri- og landbrukspolitikk, og vår egen valuta- og rentepolitikk. Også i energipolitikken har Norge og EU ofte ulike interesser.

Ifølge Europautredningen fra 2012, er det dels betydelige motsetninger mellom Norges interesser som energileverandør og EUs medlemsland som store kjøpere av energi.

Videre at en beslutning om eventuell norsk tilslutning til EUs tredje energipakke, bør utsettes inntil det er mulig å gjøre en helhetlig vurdering av konsekvensene av ACER sett i en større sammenheng.