Det er helt avgjørende for oss og fremtidige generasjoner at vi har tilgang til rent vann. Det er gjort mange grundige tiltak for å opprettholde god kvalitet på Brusdalsvannet, og flere tiltak må til for å sikre vannet. Noen av fremtidens tiltak er det i dag uenighet om.

Vi som bor i området rundt vannet ønsker en trykkavløpsordning for å få alt avløpsvann trygt ut av området. Ålesund kommune ved rådmannen vil heller at alle beboere rundt vannet skal ha et eget privat renseanlegg på hver eiendom. Bystyret skal avgjøre dette den 3. mai.

De fleste av oss som bor rundt vannet må nøye oss med urenset vann i springen, og vi har derfor en spesiell interesse av å holde avløp og kloakksøl unna vannet.

Man må kunne anta at rådmannen har lagt grundige risikoanalyser til grunn når hun har tatt sin beslutning om dette svært viktige temaet. Dette beslutningsgrunnlaget er det så langt ingen som har fått sett, og dermed dukker det opp spørsmål som noen forhåpentligvis kan svare på.

– Hvilke langsiktige konsekvenser for vannet kan vi forvente med over 200 private renseanlegg rundt vannet kontra ett felles trykkavløp?

– Hittil har ikke godkjente anlegg fungert optimalt, hvilken garanti kan kommunen da gi for at de 200 neste anleggene virker som de skal, og hva er Plan B om så ikke skjer?

– Ingen av produsentene kan dokumentere at de kan fjerne mikroplast. Er det ok?

– I forbindelse med private anlegg må det graves (i noen tilfelles sprenges) og over lang tid må det av vedlikeholdsmessige grunner graves igjen og igjen, disse gangene med eksponering av forurenset masse. Igjen: hva blir konsekvensene for vannkvaliteten?

Bystyrets beslutning den 3. mai skal renne ut av springen i ditt hus i mange tiår fremover.

Er det ønskelig at vannet i springen din skal inneholde vann iført en lett touch med renset avløp fra et par hundre boliger? Vi mener at den beste garantien for rent vann, og bare det, er at vi som bor rundt vannet får ett felles trykkavløp som tar ut alt avløp og all kloakk fra området.

Camilla ViddalBrusdalsvannet Forening

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.