Så skal altså storbyfenomenet gaypride ut på bygdene. Mange, men ikke alle jubler for dette. Tema omkring homofili har blitt vanskelig å ytre seg om i offentlig debatt om man ikke følger mainstream. Fenomenet er vanskelig å forstå og håndtere, dernest er det også ytterst følsomt, og de som eventuelt ytrer seg, blir fort beskyldt for å være fordømmende og til og med i stor grad gjort ansvarlig for selvmordsstatistikken blant homofile. Ingen ønsker å legge stein til byrden og debatten forstummer.

Dette er ikke et uttrykk for primitive fordommer. Motviljen oppstår derimot på bakgrunn av det man mener å vite om hva homofil livsstil innebærer, og hvilke konsekvenser dette eventuelt kan gi for enkeltpersoner og samfunn.

Man trenger ikke være verken religiøs eller spesielt lite opplyst for å mene at homofilosofien bryter med den grunnleggende, naturgitte, seksualbiologien som viser oss at mann og kvinne og deres komplementære kjønnsorganer er skapte for hverandre.

Dette fordi den nettopp gjør bruk av kjønnsbiologien på den måten som er dens åpenbare, designmessige hensikt og bruksmåte. Og biologien er jo selve livet, og må dermed bli imperativ for vår grunnleggende kjønnsforståelse. Sett i forhold til dette biologiske imperativ vil all form for samkjønnet seksualitet være, i beste fall, mangelfull. Det kan derfor ganske enkelt ikke være et ideal for noen, og blir dermed et tap i stedet for en vinning.

Det bør også uroe sterkt at partnervold nå viser seg å være betydelig høgere i homofile forhold enn heterofile (to studier som støtter dette er gjengitt i The Advocate som er det største LGBT-tidsskriftet i USA, og et oppslag i BBC magazine). Ikke minst vil det overraske at de høyeste tall finnes i lesbiske forhold.

Om vi mener at mennesket er et fornuftig, moralsk vesen, følger det at vi alle er kallet til å definere, oppholde og strebe etter de høyest mulige etiske ideal. Som minimum vil dette måtte innebære at man respekterer og underordnes de anatomiske og fysiologiske forutsetninger som våre kropper er gitt. Dette er faktisk ideen bak ordet helse!

Hvordan den enkelte velger å leve sitt liv legger jeg meg ikke bort i. Jeg har i utgangspunktet ikke noe spesielt behov for å agitere på noe vis, men når homopropagandaen nå intensiveres, også i vårt nærmiljø, er det på sin plass å si sin mening.

Som agitatorisk, presumptivt samfunnsbyggende aktivitet (som arrangørene mener seg å stå for jf. SmP 27/4) er Bygdepride forfeilet. Verken dens kjønnsfilosofi, eller det fysiske uttrykk slike arrangement har er særlig tiltalende.

Arne RoaldsnesBosatt på Voss, jobber i Ålesundsområdet

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.