Nordøyvegen:

«Det var ikke Sunnmørsposten som advarte»

Nordøyvegen: Fem øyer med rundt 3.200 innbyggere får fastlandssamband.  

Leserinnlegg

«Og ingen skal komme og si at de ikke var advart» står det å lese i lederen i Smp. 2. juni 2018. Men det er ikke lokalavisen selv som har vært kritisk til dette prosjektet. Sunnmørsposten har selvfølgelig gjengitt det redaksjonen har ansett som vesentlig av innholdet i rapporter som stilte spørsmålstegn, og hatt på trykk leserinnlegg fra bedrøvelige skikkelser som gjerne tar en kamp med vindmøller. På lederplass har avisen vært bare heiagjeng.

Nordøyvegen blir 800 mill. dyrare

Det vart ei trykka stemning då tala kom på bordet, eller på skjermen.


Den 13. des. 2016 under overskriften «Jubeldag for Nordøyvegen framfor sjarmøretappen», er det hylling av ildsjeler med ustoppelig pågangsmot og modige fylkespolitikere. Kritiske stemmer blir karakterisert som motarbeidende. Og kreative finansieringsløsninger fremstilles positivt. Vanligvis gir sammenstillingen av finansiering og kreativ helt andre assosiasjoner. Konklusjonen til avisen er at «Ser ein seg attende, bør ein likevel vere ærleg nok til å vedgå at mange av motbakkane og dei kritiske innvendingane undervegs har pressa fram (til) nye finansieringsløysingar som styrkar berekrafta i eit svært krevjande prosjekt. (…) Vegen vidare blir no ein sjarmøretappe inn i ei ny tid.»

Det er i hvert fall alltid krevende å møte seg selv i døra, men dette bringer en ny dimensjon til uttrykket. Dette blir mer som å stå med lang nese innenfor rekkevidden av en svingdør som roterer ukontrollert. Sunnmørsposten skal likevel ha for kritiske innvendinger til fylkeskommunens enorme gjeld. I lederen 7. nov. 2017 står det: «Møre og Romsdal er i ferd med å nærme seg gjeldstoppen blant fylkeskommunane. Det er modig å gamble på at staten stiller opp om renteflaksen tar slutt.»

Som tidligere innbygger i Haram vil jeg være løsningsorientert når det gjelder Nordøyvegen, men dette ser stygt ut. Kan svaret være en eller annen kreativ(!) løsning der staten bidrar med en milliard? Selv om det ikke på noen måte er lommerusk.

Arve E. Aarskog
Ålesund

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.