De fleste i Norge kan nå se fram til noen fine feriedager, med fri fra jobb og skole og med planer om turer og opplevelser. Noen – og stadig flere – kan ikke det. Foreldre med dårlig råd som ikke kan tilby barna gode ferieminner har dårlige dager. Barna gruer seg til skolestart.

Røde Kors sier at stadig flere oppsøker deres tilbud om gratis ferie, og begrunner det med økende sosiale forskjeller. Organisasjonene gjør en fantastisk jobb, men fortjener ikke den vanskelige jobben det er å måtte avvise familier pga. stappfulle arrangementer.

Det viktigste er å angripe årsakene til at så mange nå trenger gratis ferie. Når forskjellene øker, og de som har lite får enda mindre, mens de rikeste blant oss får store skattekutt, er det bevisste politiske valg.

Som samfunn er vi alle tjent med at de som styrer bidrar til mindre forskjeller mellom folk. Den norske modellen som bygger på å skape og dele, har vist at det er mulig å utvikle et moderne samfunn, der vi både stiller krav til og tar vare på hverandre. En utvikling med stadig større forskjeller mellom folk er både unorsk og tar samfunnet i feil retning.

Statsminister Erna Solberg besøkte Røde Kors' Ferie for alle på Oscarsborg, utenfor Drøbak. Ferie for alle er et tilbud til familier med vedvarende lav inntekt, og er et gratis tilbud med rundt 4.700 plasser i år. Her sammen med sju år gamle Leilana. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix