Hotell på Hellesylt:

«Snøhettas skivebom»

Hellesylt: Oversiktsbilete frå Hellesylt.  Foto: Janne-Marit Myklebust

Leserinnlegg

Arkitektkontorets forslag til nytt hotell på Hellesylt fremstår som en gedigen fiskehjell fra Lofoten.

«Vi satte oss som mål at det skulle bli et hotell med unik arkitektur, noe folk ikke har sett før. Vi vil at hotellet skal bli kjent globalt av den grunn, sier Knut Flakk (...) Vi er opptatt av å lage et ikon, noe som er unikt som har en tydelig wow-effekt: Det mener vi dette bygget har. Selv tror jeg dette blir kanonbra, sier Knut Flakk.» (Sunnmørsposten, 29.06.2018)

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Hotellskissene ble presentert for blant andre Stranda kommune, fylkeskommunen og veivesenet i slutten av juni. Også Sunnmørsposten er på lederplass svært begeistret over arkitektkontorets «fiskehjell»:

LES OGSÅ: Rive Grand Hotel?«Det planlagte hotellet til familien Flakk på Hellesylt kan bli et landemerke. Blir hotellet i virkeligheten slik det er framstilt på de få pressebildene vi så langt har fått se, kan vi slå fast at arkitektkontoret Snøhetta har gjort en strålende jobb.» (Sunnmørsposten, 30.06.2018).

En slik «fiskehjell» på Hellesylt er et malplassert misfoster som på ingen måte har tilknytning til sunnmørsk byggeskikk. Slike «byggverk» finnes det, som det fleste vet, mange av – i Lofoten! Fiskehjellens særegne «arkitektur» er stadig oftere blitt benyttet i bygg tilknyttet turistnæringen der.

Å plassere en «fiskehjell» i en vakker sunnmørsfjord, et drøyt steinkast fra verdensarvområdet Geirangerfjorden understreker til det fulle at det verdensberømte arkitektkontoret Snøhetta ved denne anledning har totalt «misforstått» oppdraget.

LES OGSÅ: Forening støttar Grand Hotel på Hellesylt

Skal de storslåtte hotellplanene på Hellesylt bli realisert, krever imidlertid utbygger at det gamle ærverdige Grand Hotel fra 1891 må rives..!

Bygg heller verdens største grindaløe. En grindaløe som har avsatt plass i hotellets lobby for et «restaurert» Grand hotel. (Grindabygg: Stedstilpasset byggeskikk med svært lange tradisjoner på Stranda og Sunnmøre).

Hoppe i høyet. En grindaløe med høystål, vil gi turistene fra hele verden et minne for livet..! Ypperlig markedsføring; Verdens eneste hotell med «innebygd» høystål..!

Dagfinn Leira
Ålesund, Billedkunstner (NBK)