I et innlegg i Sunnmørsposten fredag 7. september, under overskriften «Kvar går Kristeleg Folkeparti» går Hans Reite (HR), Volda, til angrep på KrF med en del uttalelser som krever et svar.

Han sier bl.a. følgende: «I staden for Kristeleg Folkeparti kunne det heite Humanistisk Folkeparti.» Jeg skal ikke kommentere det for et slikt navn kan bety så mangt, og det er ikke klart hva HR legger i det. Det er mange bra elementer i humanismen, det spørs hva en knytter det til.

Et miniparti

Hvem er forresten partiet De kristne som stadig krangler og slåss i toppledelsen og melder seg ut og inn av partiet? Og fortsatt er et miniparti. Er De kristne et bedre partinavn enn KrF?

Gode folk på Stortinget

«Det er eit ansvar å bere kristennavnet» sier HR. Ja, det er jeg enig i, men det er også et ansvar å delta i den politiske debatten og å få gode folk inn på Stortinget. Det bidrar ikke HR til. Han stiller seg utenfor i et miniparti og bidrar ikke til innflytelse i politikken på den måten.

Han kan til og med bidra til at KrF som i mer enn 70 år har kjempet for kristne verdier i nasjonalforsamlingen, og gjør det fortsatt, faller utenfor Stortinget , og han kan også få andre til å tro at dette er den riktige måten å gjøre det på.

«Eg sjølv stemmer på partiet De kristne», sier HR. «Det er eit lite parti, men det har eit godt program som står for dei kristne verdiane og støttar Israel og det jødiske folket.»

Kompromisser

HR sier også: «Kristne stemmer no på ulike parti og har vorte splitta» HR vet sikkert at kristne stemmer på flere partier, og har alltid gjort det. Det er vel akseptabelt HR?

Det som er retningsgivende for et parti er det som er vedtatt i partiprogrammet – ikke noe annet. Ikke hva enkeltpersoner finner på å delta i.

Å drive politikk innebærer kompromisser, å svelge kameler og å prøve å få igjennom noen saker som partiet står for. Det er ikke uten problemer å kjempe for de gode sakene i politikken. Å stemme på et miniparti kan en selvfølgelig gjøre, men det fører ikke fram.

Løsningen er å samle seg om det partiet som allerede har dyktige representanter på Stortinget, og som har kjempet, og fortsatt kjemper, for de kristendemokratiske verdiene.

KrF har et godt partiprogram som bygger på solid grunn. Det er å håpe at KrF fortsatt vil ha en posisjon blant de andre partiene på Stortinget. Vi bør alle bidra til det.

Kjell Arne SlinningÅlesund

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.