Leserinnlegg om skjenkesaken på Moa:

«Nei til skjenkebevilling til O’Learys»

Sportsbar: O’Learys åpnet Nordens største sportsbar i Stockholm i 2013. På Amfi Moa åpner de 3.500 kvadratmeter, desidert størst i Norge. 

Leserinnlegg

Vanligvis er det slik at en skjenkebevilling i Ålesund kommune ikke angår oss folkevalgte i nabokommunen Skodje, men i dette tilfellet ligger det aktuelle stedet nærmere kommunegrensen til Skodje enn Ålesund sentrum. Moa er også plassen de fleste skodjebygderne drar for underholdning og innkjøp med barna sine.

Min holdning er at alkohol skal ikke serveres der barn oppholder seg, for barn og alkohol er inkompatible. Jeg er på ingen måte en avholdsmann, men ser at alkoholisme og rusavhengighet er et økende problem i samfunnet vårt. Som lærer ser jeg resultatet av det hver dag. Her må vi som samfunn ta et ansvar, hvor vi alle som en må skjerpe oss.

Rådmannen vil skjerme barn og unge mot alkoholeksponering:

Vil gi begrenset skjenkeløyve til O'Learys

Rådmannen i Ålesund kommune vil ha alkoholfri bowling fram til klokka 23.00 hos nye O’Learys Moa. Etter klokka 23 åpnes kranene helt fram til klokka 02.30.


Barna kommer først!

For, når vi drar med barna våre til en familierestaurant, er det for at de skal få en opplevelse og et hyggelig minne, ikke fordi vi voksne skal drikke en halvliter eller to. Det har vi mer enn nok muligheter til ellers, og kan spare dem til et hyggelig lag med andre voksne. Da smaker de nok bedre også.

Vi har barna våre en så kort tid og den går raskt, og de er heller ikke så ofte ute og spiser på restaurant som vi voksne er. Barn kan derfor ofte huske slike opplevelser hele livet. Sørg for at det blir et godt minne! Velg bort både mobil og alkohol, og bruk hele din oppmerksomhet på barna dine, snakk med dem og ta del i deres opplevelser!

For snart er barna flyttet ut fra hjemmet og skal begynne sine voksenliv. Høyt alkoholforbruk og alkoholisme er ofte arvelig. Derfor skal foreldre som er trygge og gode rollemodeller ha en ekstra honnør for at de drar på slike opplevelser som familierestauranter ene og alene for barna sine, ikke seg selv og sitt alkoholkonsum.

Helse- og velferdsutvalget:

O'Learys får skjenke – men må gjøre tiltak for å skjerme barn og unge

Etter en lang debatt i Helse-og velferdsutvalget mandag kveld gis O'Learys anledning til å servere alkoholholdig drikke. Men politikerne krever strengere tiltak.


Konsept utgått på dato

O’Learys er et svensk firma med to milliarder i omsetning og som åpnet sin første restaurant i Gøteborg for tredve år siden. En såkalt Bostonian Sports Bar, et over femti år gammel konsept hvor man server øl, burgere og viser sport på TV-skjermer. Ikke akkurat en ny vri, men en velprøvd en som undertegnede gikk lei av for 20 år siden. En annen ting er at maten de serverer ikke er noen kulinarisk «höjdare» heller, spør du meg. Så dette er hverken et nytt eller innovativt konsept, og det hele er egentlig utgått på dato.

At internasjonale storaktører som O’Learys og Olav Thon velger å se bort fra gjeldende regler når det gjelder skjenkebevilling i Ålesund og allikevel bestemmer for å etablere et alkoholbasert konsept, for stå for deres egen risk og regning. Vel, som de sier i Boston: «Tough luck, baby!».

For det skal ikke være slik at den som er tøffest i trynet og tar seg til rette skal få en fordel ovenfor dem som har fulgt reglene til punkt å prikke. I så tilfelle åpner Ålesund kommune for søksmål fra aktører som har ønsket å åpne opp restauranter på Moa og andre kjøpesentre, men har avstått fra det på grunn av gjeldene regler.

Tilbake til tegnebrettet:

O’Learys må tenke nytt for å skjerme skjenkeområdene bedre

Etter politikernes krav om bedre skjerming av skjenkeområdene, blir O’Learys nødt til å tenke helt nytt.


Hold Moa alkoholfritt!

Mange dyktige drivere på Moa har drevet bedre konsept med suksess over mange år, og uten å servere alkohol. Så kanskje mine lokalpolitikerkollegaer i Ålesund burde utfordre O’Leary’s til å prøve det samme?

Hvis ikke bør andre aktører få lov til å prøve seg i samme lokalet. Selv ville jeg ha likt å se en fiskebasert familierestaurant som tyske Nordsee, som har 300 restauranter verden over, til å etablere seg på Moa. Det hadde vært en fiskeby som Ålesund verdig, og ikke en blek kopi av en bar vi så på komiserien «Cheers» på TV-Norge for førti år siden.

Uansett, vi bør holde Moa alkoholfritt, for barna våre.

Pål Aarsæther
Kommunestyrerepresentant Skodje Høgre

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.