Det er viktig å ha i hodet at er man en del av en regjering, står man ansvarlig for det denne regjeringen gjør. Man kan ha interne kamper «på kammerset», men man må stå for det regjeringen som kollegium lander på. Hvordan vil det slå ut i det aller viktigste politiske spørsmålet i vår tid: Klima og miljø? Eller hva med søndagen som handledag eller hvile- og familiedag?

Er det sannsynlig at lille KrF vil få markedsliberalistene i de tre andre såkalte «borgerlige» partiene til å skrinlegge søndagshandel? Eller skal KrF tvinges i regjering til å bære ansvar for at en av bærebjelkene i den kristne kulturarven forsvinner? Kristen kulturarv er jo «alle» partier enige om–på festtalenivå…

Og da må KrF–tro mot sitt vedtatte program–bringe inn rusutfordringene og alkoholpolitikken. Alkoholbruk er landets og samfunnets desidert største sosiale problem. 80.000 barn lider av foresattes alkoholbruk, og gruer seg til jul. Kamp mot barnefattigdom er et aktuelt politisk tema. Hvor stor del skyldes foreldres alkoholbruk? Hva med trafikkofre? Drukningsulykker? Familievold, voldtekter, overfall? Russefeiring–og til og med «før-russefeiring»? KrF i regjering med de tre mest alkoholliberale partiene i landet?

KrF i regjering med liberalistklubben vil, når det gjelder alkohol, maksimalt kunne bygge noen demninger som liberalistene ikke tar altfor alvorlig. Det viser erfaring. Derfor må KrF stille krav i regjeringsforhandlingene som tydelig forutsetter reduksjon av omsetning og bruk av alkohol, og avvise alle framstøt om legalisering av narkotika. For å være tro mot sitt eget program. For å være på parti med de 80.000 barna som gruer seg til jul. Derfor kommer ikke KrF til å gå inn i den blå-blå regjeringen.

Leif HovdeÅlesund

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Leif Hovde. Foto: June R. Johansen