Som mangeårig folkevalgt i Ålesund og Sunnmøre, hvor KrF tradisjonelt har hatt en av sine sterkeste bastioner, vil jeg komme med to oppfordringer i anledning veivalget partiet nå står foran. For det første, følg demokratiske prosesser, hvor mindretallets syn tas hensyn til. For det andre ikke fell regjeringen på en ikke-sak.

I lokal- og fylkeslag er det nå valg som vil avgjøre hvor mange talsmenn de forskjellige blokkene får. I Sandnes sørget et skred av nyinnmeldinger for at et knapt flertall gjorde rent bord og valgte bare representanter som støtter Hareides venstresving. I Rogaland gjorde et betydelig høyrevendt flertall nesten rent bord i valg av representanter til landsstyret. Etterpå uttrykte representanter for flertallet begge steder at slik er demokratiet.

Les også: Disse 126 personene avgjør om KrF Møre og Romsdal går til venstre eller høyre

Ideologi kan være førende for økonomisk politikk, utenrikspolitikk og særlig verdivalg. For meg er det viktig at KrF fremdeles står opp for Israel, Midtøstens eneste demokrati, retten til gjøre egne valg med hensyn til familiesituasjon, skole og barnehage, samvittighetsfrihet, velferdsordninger, ruspolitikk og fattigdomsbekjempelse. Der har venstre- og høyresiden i norsk politikk forskjellige styrker og svakheter.

Etter å ha fått med meg regjeringens budsjett i år synes det merkelig å felle Solberg-regjeringen nå. Den politikken de legger opp til er så nært KrFs politikk at det vil være å felle regjeringen nærmest på vår egen politikk. Jeg synes at KrF skal gå midt på vegen med klare standpunkter.

Om man må velge side, vil jeg minne om hva Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann nettopp ga til uttrykk med sterkt bifall i egne rekker, nemlig at dersom Guden eller religionen deres har andre verdier enn våre, så avsetter vi han. Det kan ikke jeg være med på – og jeg kan heller ikke forstå at andre KrF-ere kan det.

Johan GryttenKommunestyrerepresentant KrF Ålesund

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Johan Grytten er kommunestyrerepresentant for KrF i Ålesund. Foto: Staale Wattø