Rapporten som FNs klimapanel publiserte tidligere i høst viste at vi må halvere de globale utslippene innen 2020, om vi skal nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. 2020 er det bare tolv år til. Allerede har vi nådd en oppvarming på ca. 1°C. Arter og økosystem er mer utsatt enn noen gang. Dessuten kan klimaendringer tvinge flere millioner mennesker på flukt. Klima kan derfor ofte føles fjernt, håpløst og vanskelig. Samtidig er dette en av vår tids største utfordringer. Vi vet at det krever en enorm innsats å stake ut en ny global kurs. Vi vet heldigvis også at det fremdeles er mulig å avverge store katastrofer. Det sier 1,5-graders-rapporten fra FN tydelig ifra om.

Politikerne må derfor ta over der forbrukermakten vår stopper, og ta ansvar i statsbudsjettet. Norge må kunne stå fram som et godt eksempel i klimaarbeidet globalt. Vi trenger realistisk politikk for å nå 1,5-gradersmålet. I tillegg til at vi må kutte 53 prosent av klimagassutslipp her hjemme, må vi bidra økonomisk for å møte vårt historiske ansvar. For å bestemme Norge sitt rettferdige bidrag, har Stockholm Environment Institute skrevet rapporten ‘Norways Fair Share’. Her er konklusjonen at Norge må bevilge 50 milliarder kroner til utslippskutt i resten av verden.

For å møte vårt historiske ansvar, skal vi i tillegg gi 15 milliarder kroner til andre land, for at de skal kunne tilpasse seg klimaendringene. Nå er det opp til regjeringen, med Erna i spissen, å handle. Denne jula ønsker jeg ikke flere løfter om gaver til klima, jeg trenger en ansvarspåskrivelse!

Peter Aga LjosåFrivillig i KFUK-KFUM Global

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.