Jeg hadde ikke tenkt å blande meg inn i ”skuespillet” om sykehusøkonomien i Møre og Romsdal, men når jeg ser hva som er på gang, så ønsker jeg å si fra om at det vi nå er vitne til, er en planlagt og villet krise både for pasienter og ansatte hos oss.

Parallelt med dette så prøvde administrasjonen i Stjørdal og flertallet å få gjennomført den såkalte ”Strategi 2020”, som skulle legge grunnlaget for en kraftig sentralisering av vitale funksjoner som f.eks akuttkirurgi, akuttberedskap pluss sammenslåing av fødeavdelinger og nedlegging av barneavdeling i Kristiansund og tidvis anslag mot fortidligfødt-avdelinga i Ålesund. Jeg la alle mine krefter inn på å få stanset noe av dette, noe som også lyktes, men ikke uten kostnad og konflikt med ”makta” i Stjørdal.

Det hører også med til historiefortellinga at jeg fikk flertall for et forslag om å kontinuerlig å evaluere konsekvensene av å ta i bruk denne modellen og denne nye og skjeve pengetildelinga, men jeg ser at dette er sabotert og konsekvensene er tydelig.   Alle de 4 sykehusene i fylket vårt lider av  uforsvarlig ressurstildeling, noe som går ut over pasienter og ansatte.

Dernest forventer jeg at de som sitter i politiske ansvarsposisjoner i fylket vårt høylydt sier fra både til Helse-Midt og til regjering og Storting at vi ikke lenger aksepterer underfinansiering av våre 4 sykehus.

Asmund KristoffersenTidligere styremedlem i Helse- Midt og tidligere stortingsrepresentant (Ap)

Asmund Kristoffersen, Tidligere styremedlem i Helse- Midt og tidligere stortingsrepresentant (Ap). Foto: Jeff Gilbert