Bedre kraftforbindelser til Europa kobler bokstavelig talt våre allierte nærmere til oss i en tid med økende usikkerhet.

Jeg vil påpeke at debatten om dyr eller billig strøm, mange eller få kraftkabler til utlandet har flere viktige tilleggsdimensjoner som ikke kommer godt nok fram.

Flere utviklingstrekk gir grunn til bekymring for norsk sikkerhet de kommende årene. For det første har vi fått en mer aggressiv og uforutsigbar nabo i øst, etter mange år med avspenning og godt samarbeid. For det andre blåser en isolasjonistisk vind over både USA og Europa, med fare for svekkelse av både militære og økonomiske allianser som Norge er tett tilknyttet.

Med et slikt bakteppe, og samtidig press på norske statsinntekter, er det ikke unaturlig at det blir mange diskusjoner om hvordan Forsvaret skal organiseres og rustes for å møte fremtidens utfordringer.

Samtidig kan det være lurt å løfte blikket og se hvordan vi kan styrke vår strategiske rolle i Europa, slik at våre allierte blir mer opptatt av å passe på oss. Kanskje kan det ha vel så stor betydning som hvor mange HV-soldater vi skal ha i beredskap.

Norge er en betydelig kraftprodusent, og har gjennom 1500 vannkraftverk og store magasiner Europas største kapasitet for lagring av fornybar energi.

Det gjør oss fleksible, og fleksibilitet er mye verdt i et Europa hvor stadig mer av kraftproduksjonen kommer fra uforutsigbare kilder som sol- og vindkraft.

Videre kan vi importere energi når det på andre årstider er overflod av vindkraft i Storbritannia og solkraft i Tyskland. Særlig sistnevnte er viktig for sikring mot ekstreme kraftpriser i de årene det er tørt og vi kan få underskudd av kraft i Norge.

Men det aller viktigste er at kablene knytter de britiske og tyske kraftsystemene sammen med det norske og gjør oss mer gjensidig avhengig av hverandre. Det vil bidra til at Storbritannia, som er Vest-Europas sterkeste militærmakt, også i fremtiden vil være med på å garantere for Norges sikkerhet.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Vi har en nasjonal målsetting om at Norge skal bli fornybart. Dette innebærer at vi må bygge ut 30–50 TWh med ny kraft noe som vil øke den norske kraftproduksjonen med 30-40%. Dette er vi alt i gang med, og det meste av dette vil være landbasert vindkraft. Dette vil sikre kraftoverskudd i Norge og legger til rette for etablering av nye industribedrifter med tilhørende arbeidsplasser som landet sårt vil trenge.

Dette vil også sikre at norske kraftpriser vil være i gjennomsnitt lave i overskuelig framtid.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.