Trappene opp til vårt viktigste turistmål og utkikkspunkt ble pusset opp for ni millioner. Seks av millionene kom fra kommunen. Hundretusener besøkende fra inn- og utland går trappene eller kommer med buss hvert år.

Utsikten over vår vakre Jugendby er ett av landets topp 10 turistmål. Så skal kommunen nå ta knefall for eiernes planer om å begrense denne muligheten til å benytte et så viktig turistmål?

Turistene som kommer til byen har alle sett bildene som er tatt fra utkikkspunktet ved Fjellstua. Det er dette de ønsker å oppleve her. Nyte den vakre byen, havet og fjellene. Så får de vite at de må betale 100 kroner for å få lov til å stå der og se?

Det henvises ofte til at det er vanlig med slike avgifter både andre steder i Norge og i utlandet. Det koster 180 kroner å komme inn for å se utsikten på Nordkapp-platået. 420 kroner for en familie på 2+2. Bak denne prisen skjuler seg en inntekt på mange titalls millioner hvert år for en privat hotellkjede. Det har altså veldig lite å gjøre med faktiske utgifter og vedlikehold.

Jeg tror vi kan forvente kraftig synkende besøkstall for utkikkspunktet Fjellstua. Turistene kommer til å stoppe opp i trappene i stedet for å gå helt opp. Det kommer sannsynligvis til å bli trengsel, kø og kanskje en sikkerhetsrisiko. Hvorfor skal f.eks. «bytoget» gå helt opp dit heretter? Eller alle bussene? Og om det er et problem med toalettbesøk i buskene rundt før det innføres avgift, så kommer ikke det til å bli noe mindre nå.

Administrasjonen og kontrollen blir en utfordring i seg selv, selv de som vil betale for å komme inn vil garantert ofte måtte stå i kø for å få betalt. Det vil bli mye kaos og en dårligere opplevelse for de besøkende.

Kommunen bør også bygge ut og legge til rette for et nytt utkikkspunkt på Aksla. Et som er tilgjengelig og med god plass og enkle benker for de som vil ta en pust i bakken. Hvis ikke den totale cruisetrafikken til byen skal begrenses i fremtiden må det skje store endringer. Og de endringene kan vi ikke la en privat aktør styre for oss.

Aksla tilhører byen og kommunen! Nå som kommuneøkonomien har fått et kraftig oppsving, bør vi investere i noe som kommer både byens befolkning, turistene og også det lokale næringslivet til gode.

Så får de som driver Fjellstua finne en bedre måte å utnytte turiststrømmen på. For om det kommer 12 fulle busser i timen pluss trappegjengere, så gjør de sannsynligvis noe feil om de ikke utnytter det potensialet til egen fordel, uten å kreve rene inngangspenger for utsikt.

Kjetil ErmesjøÅlesund

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.