Jeg forstår godt at Mathilde Herdahl i sitt innlegg (Sunnmørsposten, 5. Mars 2019) argumenterer for utbyggingen av byvillahagen i Øwregata 10, hun er jo tross alt partner i arkitektbyrået Plot, som er engasjert til prosjektet, og har egne interesser i utbyggingen.

Det er ofte lurt å få lite overblikk over det man holder på med, og prøve å se det i en kontekst. Øwregata er den eneste reindyrka jugendstilgata i byen. Er vi som by tjent med å bygge igjen dette enestående området? Vi liker å se på oss selv som en by folk liker å besøke, og har blitt kåret til den vakreste byen i landet flere ganger. Jugendstilen er i all hovedsak årsaken, og de grønne lungene er typisk for denne byggestilen. Skal vi «være et urbant midtpunkt på Nordvestlandet» anser jeg det som viktigere å ivareta byens særpreg, sjarm, karakter og personlighet, fremfor å reise generiske nybygg i de områdene som allerede tiltrekker seg et bredt spekter av publikum.

«Fortetting av bysentrum nevnes som et nøkkelord for å lykkes.» (Herdahl, Sunnmørsposten, 5. Mars 2019.) Det er en tolkning av kommuneplanens arealdel og ikke på noen måte ordrett gjengitt. Jeg har derimot lyst å trekke frem tre punkt som faktisk er det:

«Arkitekturen bør ivareta områdets viktigste kvaliteter av hensyn til omkringliggende bebyggelse.» «Gode sol- og lysforhold skal ikke gå på bekostning av en tett bysituasjon.» (§10.1, §11.1 og §11.2 i VH Plan og bygning, 09.03.2017.)

Torje AambøLærer og spesialpedagog

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.