I Parken kulturhus den 6. mars holdt Erling Dokk Holm et foredrag med tittelen: «Ålesund, dysfunksjonell og vakker?». Man kan vel konstatere at tittelen ikke helt sto til innholdet, da bl.a. begrepet «dysfunksjonell» ikke ble tilstrekkelig forklart.

Størsteparten av foredraget var avsondret fra ålesundsk byutvikling. Foredragsholderen har begrenset kjennskap til den lokale tematikken, og evnet heller ikke å sette Ålesund inn i en større nasjonal og internasjonal kontekst hva kulturhistorisk særpreg angår.

Dette utmerkede dokumentet, i lag med en rekke andre faglige innspill til kommunen gjennom mange tiår, gir gode retningslinjer for bygningsmessig utforming, gateløp, grøntarealer, åpne byrom, siktlinjer, taklandskap og kulturminnevern i byutviklingen. Disse redegjørelsene, som er utarbeidet av fagfolk delvis på idealistisk og gratis basis, ignoreres av politikere og byråkrater. Et viktig punkt Dokk Holm fremla er at de som styrer byen må lære seg til å høre på folk med fagkompetanse.

Jeg stille følgende tese: «Nettopp de manglende evner hos politikere og byråkrater til å ta hensyn til kulturhistorisk fagkunnskap i byutvikling og vern av Jugendbyen er et reelt dysfunksjonelt aspekt ved Ålesund». Finnes her i byen overhodet vilje og evne til å gjøre tomt prat om til handling?

Torgeir MelsæterÅlesund

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.