Hagen er ikke merket grønt på kart og utbygging til boligformål er dermed tillat.

Tiden endrer seg. For mange er eiendom, spesielt i byene, blitt et investeringsobjekt. Gjenreisningshus blir delt opp i mange leiligheter og solgt eller utleid med god fortjeneste. Ombygging og seksjonering kan bli utført på gode og mindre gode måter, og tilstanden på eiendommen som helhet blir deretter.

Noen eiere ser muligheten til å skille ut tomter fordi de ikke har interesse av å ha en hage og er kanskje ikke så interessert i naboene sine heller. Hager som tidligere var en planlagt del av husets omgivelser blir fradelt, solgt og bebygd.

Likevel kan nybygg føre til en forringelse av gatemiljøet, jf. utbygging i Øwregata, en av de få gatene med sammenhengende jugendstilbebyggelse før den nye boligblokken kommer på plass.

Som en del av forarbeidet til arealplanen 2015 – 2027, utarbeidet Fortidsminneforeningen i 2015 en vurdering av «Vær varsom»-områder – en oversikt over grøntområder i byen som krevde noe ekstra vern. Mange av disse områdene ble ikke tatt med i arealplanen.

I tiden siden arealplanen ble vedtatt, viser utviklingen at det kan være behov for flere «Vær varsom kategori 1» områder. Arealplanen gjelder helt til 2027, og mange flere hager kan bli utbygd i løpet av denne perioden dersom ingenting gjøres nå. Fortidsminneforeningen foreslår derfor at det vurderes på nytt å regulere flere eksisterende hager til Vær varsom kategori 1. Kommunen kan dermed få et godt redskap for å vurdere hensynet til omgivelser foran hensynet til utbygging og fortetting.

Judith MustherSunnmøre lokallag, Fortidsminneforeningen

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.