Debatt

Kan samarbeide med alle som setter klima først

Høyres fylkesordførerkandidat i Møre og Romsdal, Anders Riise, forsøker å skremme folk fra å stemme MDG ved å vise til Oslo.

Mot slutten: Miljøpartiet de grønne (MDG) vil samarbeide med alle parti som setter klimaet først, men mener at Høyre og Arbeiderpartiet setter oljeindustrien før miljø og klima.   Foto: Staale Wattø

Leserinnlegg

I Oslo har klimagassutslippene gått ned med 16 prosent i siste periode. Lufta er for første gang ikke helseskadelig å puste i, og det legges til rette for CO₂-frie kollektivløsninger og de menneskene som faktisk bor der.

Mer alvorlig er påstanden om at Høyre er et «næringsvennlig ja-parti».

Enten det gjelder oljenæringa, oppdrettsnæringa eller pelsdyrnæringa – Høyre sier villig ja til alt som gir kortsiktig profitt, uavhengig av kostnader for mennesker, dyr og miljø.

Partiet sier derimot konsekvent nei til omstilling for å skape det vi skal leve av i morgen.

Fordi den oljeavhengige økonomien er så uløselig knyttet til klimapolitikken, er Høyres næringspolitikk en oppskrift på massearbeidsløshet og klimakrise.

Det Norge trenger, er massiv satsing på nye næringer innen bioøkonomi, skogbruk, havbruk, fornybar energi, transport og teknologi.

Vi trenger en diversifisering av økonomien i stedet for å fortsette som ensidig råvareprodusent.

Vi trenger å bli mer som et vanlig, europeisk land med en robust, grønn økonomi som vil skape nye, godt betalte arbeidsplasser i stedet for å sitte med hendene i fanget og se på at vi taper de gamle.

Da trenger vi en grønn teknologisk revolusjon.

De gamle ideologiene, utviklet gjennom en kamp for å fordele de økonomiske godene av den industrielle revolusjon, drevet fram av kullkraft, er utdaterte.

Både Ap- og Høyre-regjeringene har de siste tiårene feilet totalt i å få klimagassutslippene ned.

MDG er grunnlagt på prinsippene om økologi, helhet og bærekraft.

Sirkulærøkonomien står sentralt. Dette gjelder også CO₂.

I stedet for å erstatte fossile med fornybare energikilder, og fange, lagre og gjenbruke CO₂, bruker vi atmosfæren og havene våre som en gigantisk søppelbøtte.

Nå er disse essensielle livssystemene, avgjørende for vår overlevelse, mettet. Likevel fortsetter vi å tømme samme mengde CO₂ i luft og vann.

Resultatet er ekstremvær, flom, tørke, sult, folkevandringer og krig – med mindre vi gjør noe nå.

Høyre og Ap vil i stedet fortsette å lete etter mer olje.

Men overinvesteringer i og fortsatt subsidiering av en næring som vil avvikle seg selv dersom vi lykkes i klimapolitikken vil føre til tidenes nedtur for norsk økonomi.

Dette forstår stadig flere, inkludert klimastreikende ungdommer, Den norske kirke, deler av fagbevegelsen og fremadskuende investorer.

MDG vil samarbeide med alle som er villige til å gjøre noe med vår tids største utfordring. Når kommer Høyre etter?