«Har du tenkt på hvor mange glass sommeridyllen din tåler?»

Endelig er den her: Sommeren, med solbriller på nesen og saltvann i håret. Ferieglade mennesker, som skal nyte strendene, parkene og alt det fine sommertiden kan by på.

Alkoholvaner: Vi drikker oftere, og vi drikker mer enn vi gjør til vanlig. Det er lov å kose seg litt ekstra i ferien, men økt alkoholbruk om sommeren har også noen vonde og vanskelige sider, som det er viktig å være bevisste på, står det å lese i denne ytringen. ILUSTRASJONSFOTO: SCANPIX 

Ytring

Ofte blir sommeraktivitetene fulgt av noe godt i glasset. På sommeren endrer vi på de vante drikkevanene våre. Vi skal ikke på jobb dagen etter, barna skal ikke kjøres til fritidsaktiviteter og vi vil unne oss litt ekstra.

En kald pils etter badeturen på stranda.

Et par glass vin og en god bok til solnedgangen.

Noen flasker Chablis, reker og gode venner rundt middagsbordet.

Vi drikker oftere, og vi drikker mer enn vi gjør til vanlig. Det er lov å kose seg litt ekstra i ferien, men økt alkoholbruk om sommeren har også noen vonde og vanskelige sider, som det er viktig å være bevisste på. La meg nevne tre:

Barn

For det første alkoholdrikking rundt barn. Har du tenkt på hvor mange glass barnet ditt tåler at du drikker? Det er dessverre slik at mange barn skal komme tilbake på skolen i august, med helt andre minner enn dem de ønsket seg.

I stedet for fiskelykke, saltvannsbad og badmintonturneringer, er det mamma og pappas drikking disse barna skal huske best.

Barn ønsker seg voksne som er slik de pleier å være. Det er det som gir dem trygghet. Etter noen glass alkohol forandrer vi måten vi er på. Det skal lite til for at et barn oppdager forskjellen og reagerer på det. For barn er lykkepromillen utrygg.

Ungdom

For det andre ungdom og alkoholbruk. Har du tenkt på at dette kanskje er den sommeren ditt barn skal ha sitt første møte med alkohol?

Ungdommer vil eksperimentere og teste grenser, og for mange betyr det å teste ut alkohol.

Det er flere grunner til at det er alvorlig når ungdommer drikker alkohol før de er 18. Det handler for eksempel om risikoen man utsetter seg selv og andre for, fordi man får dårligere vurderingsevne.

Risikoen for ulykker under alkoholpåvirkning, og for eksempel sex man angrer på, skjer oftere når man har drukket.

Dette må du som forelder snakke med ungdommen om. Tenåringer trenger kjipe og kjærlige foreldre. Det handler om å sette grenser, snakke med dem om alkoholens negative sider og være der dersom de skulle få i seg for mye alkohol en kveld. Og husk at du skal være en forelder, ikke en kompis. I familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.

Båtføring

For det tredje er alkohol og båtføring en dårlig kombinasjon. Har du tenkt på om du skal drikke pils eller kaffe på sjøen i sommer?

For mange er sommer synonymt med båtliv. Mange trekker til sjøen for å lytte til bølgeskvulp, kjenne på saltvannslufta og nyte sjølivet. For noen båtførere er ikke idyllen komplett før den også inneholder pils eller sprudlende cava. Det er en sikkerhetsutfordring.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Hvert år skjer det mange ulykker og dødsfall på sjøen. Ofte er alkohol en medvirkende årsak. Selv om mange opplever å bli oppstemte av å drikke alkohol, blir du faktisk bedøvet. Promille gjør deg til en dårligere båtfører.

Tre grunner til at du bør ha et bevisst forhold til alkoholdrikkingen din på sommeren.

Nyt velfortjente feriedager, men husk godt alkovett. Tenk på om og hvor mye du skal drikke i ulike sammenhenger. Og husk at hvordan du omgås alkohol, ikke bare får konsekvenser for hvordan du har det i sommer, men også hvordan de rundt deg har det. La det blir en sommer med gode morsomme minner for små, store og de et sted midt imellom.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Øyvind Skjelten

Rådgiver/AV-OG-TIL-koordinator

Ålesund kommune