I Sunnmørsposten 22. juni har redaktør Hanna Relling Berg en gjennomgang av Aalesunds positive utvikling på kulturfronten. Det er virkelig mye å glede seg over, men igjen ser det ut til at kinodrift ikke blir ansett som en kulturaktivitet som er viktig i et regionsentrum. Og da tenker jeg sjølsagt på drifta av Ålesunds vakre sentrumskino, Løvenvold.

Forhistoria tør være velkjent, og jeg vil i den anledning sitere Arnfinn Maurens utmerkede debattinnlegg i Smp. 02.11.18, med følgende overskrift: «Ålesund har fått ny kultursjef, navnet er Olav Thon.»

Og innlegget fortsetter slik:

«Torsdag åpnet seks nye kinosaler i Ålesund. Begivenheten er et kulturpolitisk løftebrudd byen knapt har opplevd tidligere. Andre byer går mot ett kinosenter lokalisert i sentrum, og det er nok på sikt det rette for Ålesund også. Denne uttalelsen tilhører KrFs gruppeleder i bystyret, Tore Johan Øvstebø, og ble gitt til Sunnmørsposten i 2012. I dag er Øvstebø varaordfører. Under flere debatter om byens kinodrift – og fremtiden til Løvenvold kino – var der enighet om én ting: Det neste kinosenteret skal komme i sentrum. Nå, sju år seinere, ser vi at den uttalte politikken til Ålesunds politikere har resultert i noe helt annet. Fra nå av vil en av kommunens bydeler ha til sammen ni kinosaler fordelt på to anlegg. Hvilken kulturplan ligger til grunn for at byen skulle ende opp med dette?»

Les hele innlegget her:

Så langt Arnfinn Mauren. Og svaret lot sannelig ikke vente på seg. Allerede 10.01.19 sier adm. dir. for NFkino Norge, Jannicke Haugen, at de forventer at besøkstalla vil gå betydelig ned som følge av Odeon kinos åpning på Moa, men at hun håper på besøksoppgang igjen når nyhetens interesse har lagt seg.

Fortsettelsen tør imidlertid være kjent: Besøkstalla for NF kino viser fortsatt nedgang, og selskapet har søkt om å bli løst fra kontrakta.

Så, 08.03.19., diskuterte formannskapet om Nordisk Film må drive kino på Moa og Løvenvold i fem år til, eller om de kan løses fra kontrakta. Resultatet ble at saka utsettes til kommunens advokater har sett nærmere på kommunens juridiske forpliktelser.

Hvor står så denne saka i dag?

1) Har Odeon klarlagt «sine vurderinger av drift av Løvenvold under de rette vilkår som et ordinært business-case», som rådmannen skriver i sin innstilling til formannskapet (arkivsak)?

2) Er et flerkinosenter i forbindelse med sørsideutbygginga fremdeles et prioritert prosjekt?

3) Vil politikerne i Ålesund fastholde sitt forsett om at Løvenvold skal bestå som sentrumskino sjøl om både alt. 1 og 2 viser seg å falle i fisk?

Kommunen tar tilbake Løvenvold kino – som et av kommunens vakreste og mest bevaringsverdige bygg – og overtar kinodrifta med en programansvarlig i kommunens kulturadministrasjon.

Repertoaret har kvalitetspreg, og jeg vil særlig framheve seniorkinotilbudet på formiddager som et stadig mer populært tilbud.

Overføring av opera- og ballettforestillinger fra verdens store operahus kommer også til sin rett på Løvenvold.

Og med målretta programmering burde man kunne tiltrekke seg yngre grupper og de som vil kombinere kinobesøk med å gå på byen etterpå – for sjøl politikerne i bystyret tror vel ikke man kan gå på byen på Moa?

Eli Janneke Flem

Løvenvolds venner