Leserinnlegg:

«Landets største nynorskkommune?»

Nye Ålesund: Ole Grebstad, Ålesundlista, mener Arbeiderpartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti før valget må svare på om de ønsker at nye Ålesund skal bli landets største nynorskkommune.  Foto: Staale Wattø

Leserinnlegg

Som første liste programfestet Ålesundlista at vi skal beholde byvåpenet vårt og språknøytraliteten. Den 22. juni kom Ålesund Høyre med ordførerkandidat Dag Olav Tennfjord, Øystein Tvedt og Monica Molvær på banen over en helside i Sunnmørsposten. De proklamerte språknøytralitet. Flott tenkte jeg, da har Høyre endelig våknet i denne viktige saken! Panikken spredde seg raskt i målbevegelsen, nå kunne planen om å tvangsinnføre nynorsk som skriftspråk ryke. Det ene leserinnlegget etter det andre har stått på trykk. Påstandene har vært ganske så urimelige, jeg antok derfor at Høyre ville svare med en gang. Jeg gledet meg til svaret, eller svarene fra Høyre. Ingenting har kommet på en måned, det har vært en øredøvende taushet. Jeg har observert Tennfjord under Båtfestivalen. Så fyren har vært i byen for å sanke stemmer.

Vil ha språknøytral storkommune

– Selv Ivar Aasen var imot å tvinge nynorsken på folk. Det hevder Monica Molvær (H).


Språk dreier seg om identitet. Er noen språk bedre enn andre? Nei, men alle som er glade i landet sitt setter også pris på språket. I alle land finnes det ulike dialekter. Norge har av historiske grunner valgt å ha to ulike norsk skriftspråk. De er til og med likestilte, til tross for at bokmålsandelen nærmer seg 90 prosent. Selv på Vestlandet er det bokmålsflertall. Nesten alle ålesundere har bokmål som skriftspråk.

«Nynorsk. Again, and again.»

Nye Ålesund kommune bli et lysende, rettferdig og språknøytralt fyrtårn, midt i nynorsk-havet, mener Nils S. Breivik.


Under forhandlingene om kommunesammenslåing gjorde ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) og varaordfører Tore Johan Øvstebø (KrF) kunststykket å gi bort byvåpenet og språket vårt. Hvorfor? Det går ikke an å gi bort et språk, for det er identiteten vår. På samme måte som man ikke kan gi bort barna sine eller barnebarna. Noe er hellig. Alt er ikke til salgs, selv ikke i politikken.

Det er noe angstbitersk over målbevegelsen. Det er ikke rart, for nynorskandelen i Norge har sakte, men sikkert gått ned de siste 75 årene. Det gjør at målbevegelsen satser på tvang. De vil tvinge nynorsk på befolkningen i Ålesund. Det er ikke noe galt med nynorsken, det er målbevegelsen det er noe galt med. De gjør nynorsken upopulær. Spesielt blant ungdom, de hater tvang. Nynorskandelen blant rekrutter til forsvaret i 2018 fra Ålesund var 0,58 prosent. Skodje 2,86 prosent. Haram 16,67 prosent. Fra Nye Ålesund kommune 3,97 prosent.


Før valget i september venter mange på svar fra ordførerkandidatene Eva Vinje Aurdal (Ap), Tore Johan Øvstebø (KrF) og Dag Olav Tennfjord (H): Mener dere fortsatt, som da dere var med på å vedta intensjonsavtalen for ny kommunen, at Nye Ålesund skal bli landets største nynorskkommune?

Ole Grebstad
Ålesundlista

----------------------

Les flere innlegg på smp.no!

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!