Leserinnlegg

«Velferd — ikke profitt»

Profitt Det er en ærlig sak at private aktører driver innenfor regelverket og tjener penger, men SV vil ikke at barnehage skal være butikk. Det skal være et velferdsgode, skriver Anders Lindbeck (Ålesund SV).  Foto: NTB Scanpix (Illustrasjonsfoto)

Leserinnlegg

Forrige fredag viet Sunnmørsposten lederplass til å forsvare profitt i private barnehager. Det er en ærlig sak at private aktører driver innenfor regelverket og tjener penger. En av hovedsakene til Ålesund SV er at skattepengene skal gå til velferd, og ikke profitt. Sannsynligvis blir det eiendomsskatt i Ålesund i årene framover. Alternativet er store kutt innenfor skole og helse. Vi er opptatt av hva skattepengene går til, og vi vil at de skal gå til velferd og ikke profitt.Ålesund SV er ikke imot private barnehager. For barna som går der og foresatte har det liten betydning om barnehagen er privat eller kommunal. Det viktigste er kvaliteten på tilbudet. Vi støtter private barnehager som driver forsvarlig. De som driver og eier skal kunne ta ut anstendig lønn, men vi vil ikke at millioner av kroner skal gå til å profitt til store internasjonale selskaper.

I Ålesund har vi 32 private og 13 kommunale barnehager. SV vil ha en bedre balanse mellom kommunale og private barnehager. Derfor ville vi også at den nye barnehagen på Ellingsøy skulle være kommunal.


Solberg advarer Støre mot ytre venstre i barnehagepolitikken

Statsminister Erna Solberg (H) frykter mindre variasjon i barnehagetilbudet etter valget. Hun advarer Jonas Gahr Støre og Ap mot å samarbeide med Rødt.


Mye har skjedd siden barnehageforliket for 16 år siden. Regelverket som ble utformet da er ikke tilpasset dagens situasjon. Vi ser at de små ideelle barnehagene blir kjøpt opp av store profittkjeder. Det er en kjensgjerning at hundrevis av millioner som blir bevilget til barnehagedrift aldri blir brukt på barna i barnehagen.

Norges fire største barnehagekonsern (FUS-barnehagene, Læringsverkstedet, Norlandia og Kidsa barnehager) tjente over 280 millioner kroner i fjor. Og hva brukes profitten til? Månestråle barnehage i Oslo brukte profitten på turer til Firenze, Berlin og London, aromamassasje, elvebåtturer og prosecco, og eieren ga seg selv 1,6 millioner i årslønn. Det sentrale regelverket må derfor endres.


Regjeringen vil lovfeste krav til bemanning i barnehagene

Oslo (NTB): Regjeringen foreslår å lovfeste minstekrav til hvor mange som skal jobbe i barnehagene.


I lederen i Sunnmørsposten hevdes det at SV har «lite forståing for korleis ein driv både barnehage og butikk». SV vil ikke barnehage skal være butikk. Det skal være et velferdsgode. I dag kan store internasjonale selskaper ta ut millioner i profitt så og si uten risiko. Hvorfor skal det være enklere å drive butikk når man driver barnehager enn ellers?

I SV er vi opptatt av lønns- og arbeidsvilkår. En av metodene for å skape profitt på, er å ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår. Spesielt pensjonsordningene er dårligere i en del private barnehager.

Et nytt regelverk som forbyr profitt og sikrer like lønns- og arbeidsvilkår for alle som arbeider i barnehagen må vedtas på Stortinget. Som kommunepolitiker må vi forholde oss til det regelverket som gjelder. De neste barnehagene i Ålesund bør derfor være kommunale. Det er på den måten vi best sikrer at skattepengene går til velferd, og ikke profitt.

Anders Lindbeck
1. kandidat Ålesund SV

Har du noe på hjertet? Send et innlegg til debatt@smp.no